Dünya Basınında Bugün

Baltimore'da geminin çarpma hızı, rokete eş değer; Miçotakis hükümeti güvenoyu aldı; Suriye'de İsrail saldırısı | Dünya Basınında Bugün

29 Mart 2024 09:26

T24 Dış Haberler

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in yardım sevkiyatını engellemediği iddiasına önemli bir hukuki karşı çıkış olarak nüfusun büyük bir bölümünün açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu Gazze'ye gıda yardımının engelsiz girişine izin vermesine hükmetti. Dali adlı konteyner gemisinin Salı günü Baltimore'daki Francis Scott Key Köprüsü'ne çarpma kuvvetinin, The New York Times tarafından roket ölçeğinde olduğu yazıldı. Yunanistan'da muhalefet partileri tarafından hükümete karşı verilen güvensizlik önergesi, Perşembe gecesi 141 milletvekilinin lehte ve 159 milletvekilinin aleyhte oy kullanmasıyla başarısız oldu. Kremlin, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Crocus City Hall müzik salonunda meydana gelen ölümcül saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleriyle görüşmeyi planladığına dair bir bilgi vermedi. İsrail ordusunun, gece yarısı Suriye'ye düzenlediği saldırıda 36 Suriye askeri öldü. Bölgede ayrıca Hizbullah'a ait silah depoları bulundu. 

The Guardian | UAD, İsrail'e Gazze'ye yardım engelini kaldırma emri verdi

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in yardım sevkiyatını engellemediği iddiasına önemli bir hukuki karşı çıkış olarak nüfusun büyük bir bölümünün açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu Gazze'ye gıda yardımının engelsiz girişine izin vermesine hükmetti.

Güney Afrika'nın İsrail'in Filistin topraklarında soykırım yaptığı yönündeki şikayetini değerlendiren BM'nin en üst mahkemesindeki yargıçlar heyeti, Ocak ayında İsrail'in acil yardımları kabul etmesini zorunlu kılan bir acil durum tedbirinin ardından bu kararı vermiş oldu. 


The New York Times | Baltimore'da köprüye çarpan geminin kuvveti roket ölçeğindeydi

Dali adlı konteyner gemisinin Salı günü Baltimore'daki Francis Scott Key Köprüsü'ne çarpma kuvvetinin, The New York Times tarafından roket ölçeğinde olduğu yazıldı. 

Tam yüklü olması halinde Dali'yi yavaşlatmak için ne kadar kuvvet gerekeceğine dair en düşük NYT tahmini, yaklaşık 12 milyon newton, yani Apollo ay görevleri için Saturn V roketini fırlatmak için gereken kuvvetin yaklaşık üçte biri.

Birkaç inşaat mühendisliği uzmanı tarafından gözden geçirilen daha üst düzey tahminler ise iskeleye çarpma kuvvetinin 100 milyon newtona kadar çıkmasının gerçekçi olduğunu gösteriyor. 


eKathimerini | Yunanistan'da gensoru önergesi başarısız oldu

Yunanistan'da muhalefet partileri tarafından hükümete karşı verilen güvensizlik önergesi, Perşembe gecesi 141 milletvekilinin lehte ve 159 milletvekilinin aleyhte oy kullanmasıyla başarısız oldu.

İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi'nin 158 milletvekiline, aşırı sağcı Spartiates'ten (Spartalılar) ayrılan bağımsız bir milletvekili de katılarak önergeyi reddetti.

Oylama öncesinde Başbakan Kiryakos Miçotakis ve muhalefet partisi liderlerinin yaptığı konuşmalar, sadece geçen yıl Tempi'de meydana gelen ölümcül tren kazasına odaklandıkları için değil; aynı zamanda Parlamento içindeki muhalefet saldırılarını güçlendiren iki bakanın sürpriz istifa haberinden önce geldiği için de oldukça gergin bir atmosferde gerçekleşti.


The Moscow Times | Putin, konser saldırısından sağ kurtulanlarla bir araya gelecek mi?

Kremlin, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Crocus City Hall müzik salonunda meydana gelen ölümcül saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleriyle görüşmeyi planladığına dair bir bilgi vermedi. 

Putin geçen hafta Moskova'daki bir kilisede kurbanlar için mum yakarken görülmüştü ancak bunun dışında katliam mahallini ziyaret etmedi ya da hayatta kalanlar veya öldürülenlerin yakınlarıyla kamuoyu önünde bir araya gelmedi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rus liderin ölenlerin aile üyeleriyle görüşmeyi planlayıp planlamadığı sorusu üzerine gazetecilere "Herhangi bir temas gerekirse, sizi buna göre bilgilendireceğiz" dedi.


Al Arabiya | İsrail'in Suriye'ye saldırısında 36 Suriye askeri öldü

İsrail ordusunun, gece yarısı Suriye'ye düzenlediği saldırıda 36 Suriye askeri öldü. Bölgede ayrıca Hizbullah'a ait silah depoları bulundu. 

Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail saldırısının "Lübnanlı grup Hizbullah'a ait roket depolarının yakınındaki" bir bölgeyi hedef aldığını söyledi.

Gözlemevi, "En az 36 asker öldü ve onlarca asker yaralandı" açıklamasında bulundu.