Gündem

Balıkesir'de toplu balık ölümleri yaşanıyor

10 Temmuz 2023 17:03

Balıkesir'in Burhaniye ilçesindeki Ali Çetinkaya Mahallesi’nde denize dökülen Kadıncık ve Üyücek derelerinde kirlilik nedeniyle binlerce balık öldü. Derelerin temizlenmediğini iddia eden bölge sakinleri, kirliliğe çözüm bulunması isterken balık ölümlerinin araştırılması için başvuruda bulunduklarını belirtti.

Kadıncık Deresi’ndeki kirlilik had safhaya ulaşırken Üyücek Deresi’nde ise toplu balık ölümleri görüldü. Derelerin temizlenmesini isteyen Ali Çetinkaya Mahalle Muhtarı Okan Seçen, "Hayatın ve yaşamın olumsuz etkilenmemesi için bu bölgenin bir an evvel temizlenip yaşanabilir hale getirilmesini talep ediyoruz" dedi.

Duyarlı vatandaşlar kirliliğe çözüm bulunmasını isterken Seçen, durumu gerekli birimlere bildirdiğini şu sözlerle ifade etti:

"Şimdi Orjan Tatil Sitesi'nde, derenin denizle bağlantısı olduğu yerdeyiz. Burada balık ölümleri mevcut. Çok miktarda balık öldü. Balık ölümlerinin neden gerçekleştiğinin araştırılması için gerekli birimlere bildirim yaptık. Dere kirliliğinden mi, yoksa başka bir olaydan mı; bunların araştırılmasını istiyoruz. Aynı zamanda İmko yanındaki Kadıncık Deresi’nde de yoğun bir kirlilik oluşmaktadır. Yakında oralarda da balık ölümleri gerçekleşebilir. Hayatın ve yaşamın olumsuz etkilenmemesi için bu bölgenin bir an evvel temizlenip yaşanabilir hale getirilmesini talep ediyoruz. Yetkililerden tek isteğimiz bu. Çevreye sahip çıkalım.''

Orjan sakinlerinden Kadir Korkak da "Benim çocukluğum buralarda geçti. Burada hayvan otlatırdım. Eskiden bu dere çok temizdi. Balık tutardık, yüzerdik ama şimdi çok kirli oldu. Çözüm bulunmalı" dedi.

İmko'da oturan Mehmet Donat ise "Biz de bu yöre sakinleri olarak rahatsızız. Eskiden bu dere tertemizdi. Şurada 1-2 seneden beri bu derede kokudan duramıyoruz. Su kirli, suyun rengi bile değişti. Bu derenin böyle olmaması lazım. Yetkililerin buna bir çare bulmasını istiyoruz" diye konuştu. (ANKA)