Gündem

Bakanlıklar güvenlik soruşturmasını farklı uyguladı; memuriyete devam etti ama doktor olarak ataması yapılmadı

30 Ağustos 2019 08:51

Tıp fakültesi öğrencisiyken maddi geçimini sağlamak için KPSS’ye giren ve memur olarak atanan bir doktor adayı, mezun olunca Sağlık Bakanlığı’nın güvenlik soruşturmasına takıldı. Sağlık Bakanlığı, başka bir bakanlıkta memurluğa devam eden doktoru, hastanedeki görevine başlatmadı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından atamaların temel noktasını oluşturan güvenlik soruşturmaları bakanlıklar arasında "çelişkili" hale dönüştü.

Cumhuriyet'ten Şeyma Paşayiğit'in haberine göre, tıp fakültesinde öğrenim gören bir öğrenci, eğitimi devam ederken, geçimini sağlamak için Ortaöğretim KPSS’ye girdi. Aldığı yüksek puanın ardından bir bakanlığa memur olarak atanan doktor adayı, tıp fakültesinden mezun olduktan sonra ise “güvenlik soruşturmasına” takıldı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından memurluğa devam ederken mezun olan doktor adayı, "Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurası" kapsamında bir hastaneye yerleştirildi. Ancak memur olmasına karşın Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri’ni “uygulamayan” Sağlık Bakanlığı, hiçbir gerekçe göstermeden, doktorun atamasını gerçekleştirmedi. Sağlık Bakanlığı’nın kapıda beklettiği doktorun, diğer bakanlıktaki memurluğuna ise devam etmesi dikkat çekti.

Sekiz ay bekledi

OHAL döneminde çıkarılan KHK ile devlet memurluğuna alınacaklar için aranan şartlara eklenen “güvenlik soruşturması”na getirilen “iki ayda sonuçlandırılması” sınırına rağmen doktor adayı, sekiz ay sonuç bekledi. Sınırın dört katına ulaşan beklemenin ardından da güvenlik soruşturması “olumsuz” sonuçlandı. Sağlık Bakanlığı’ndan, doktor adayına sadece, “657 sayılı Devlet Memurları Yasası”nın 48. maddesi anımsatılarak, “Güvenlik soruşturması ve arşiv taraması yapmış olmak hükmü gereğince atanma şartlarına haiz olmadığınız anlaşıldığından kura kapsamında yerleştirildiğiniz hastaneye atamanız yapılmamıştır” yanıtı verildi.

Geçişi yapılmadı

Öte yandan, 24 Ekim 2018’de çıkarılan “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında, “İlk defa veya yeniden atananlara güvenlik soruşturması yapılır” denerek, kamu görevlileri güvenlik soruşturmasından kapsam dışı bırakıldı. Kamu görevine devam ettiği için atanması ilk defa yapılmayacak olan doktor adayı, kurumlar arası geçiş yapılmak için dilekçe verdi. Sağlık Bakanlığı, dilekçeye karşın, “güvenlik soruşturması başladığı için bitirilmesinin bekleneceğini” bildirdi. Doktor adayı, 8 aylık beklemenin ardından olumsuz sonuç aldı.

Soruşturmaların gerekçesi

Güvenlik soruşturmalarının “olumsuz” sonuçlanmalarının gerekçelerinde, çoğunlukla, “ağabeyin ihraç edilmesi”, “babasının Bank Asya’da hesabının bulunması”, “şahsın hiç istihbarat bilgisinin bulunmamasına rağmen babasının KHK ile kapatılan sağlık şirketinde çalışması”, “şahsın hiç istihbarat bilgisinin bulunmamasına rağmen, erkek kardeşinin kapatılan özel bir ortaokulda eğitim görmesi” gibi nedenler sıralanmıştı. Dosyalarda Emek Partisi de (EMEP) “terör örgütü” olarak görülürken, “parti doğrultusunda faaliyet gösteren kulübün yönetim kurulunda yer almak” da atamalar için “sakıncalı” bulunmuştu. Öte yandan, resmi veya biyolojik ağabeyi bulunmayan bir doktor adayının gerekçesinde, “Ağabeyinin ‘FETÖ’ye müzahir TUSKON üyesi şirketin yönetim kurulunda yer aldığı” ifade edilmişti.