Gündem

Bakanlık, "analiz gerektirir” diyerek sağlıkta şiddete dair verileri paylaşmadı

Ankara Tabip Odası, “Beyaz Kod” uygulamasına yapılan şikâyet verilerini istedi

26 Kasım 2019 10:04

Ankara Tabip Odası (ATO), Sağlık Bakanlığı'ndan saldırı ve taciz durumunda güvenliğin sağlanması amacıyla kurulan “Beyaz Kod” uygulamasına yapılan şikâyet verilerini istedi. Bakanlık, “araştırma, inceleme ya da analiz gerektirir” gerekçesi ile bilgi vermedi.

BirGün'den Burcu Cansu'nun haberine göre ATO Yönetim Kurulu Üyeleri, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince Beyaz Kod Alo 113’e yapılan ihbarlarla ilgili istatistiki bilgileri öğrenmek için Sağlık Bakanlığı'na başvurdu. ATO’nun başvurusunda, ‘Beyaz Kod Sistemi'nin hizmete girdiği 2012’den bu yana yapılan toplam ihbar sayısı, bu ihbarların fiziksel ve sözel şiddet olarak dağılımı ile ihbarların aylara göre dağılımı gibi 23 soru yer aldı.

Sağlık Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından ATO’ya şu yanıt gönderildi: “Bilgi edinme başvurusunun başvurulan kurum ve kuruluşların ellerinde bulunan veya görevleri gereği bulunması gereken bilgi veya belgelere ilişkin olması gerektiği, kurum ve kuruluşların; ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verileceği belirtilmiştir. Başvuru ile talep edilen hususların ayrı ve özel bir çalışma, araştırma, inceleme ve analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bilgi veya belge niteliğinde bulunması ve kapsam dışı olması sebebiyle sayısal verilere yönelik bilgi verilmesi mümkün görülmemiştir.”

"Şiddet verileri gizleniyor"

ATO Genel Sekreteri Ali Karakoç, Sağlık Bakanlığı’nın son iki yıldır şiddet verilerini paylaşmadığını söyledi. Karakoç, “Son başvurumuza da araştırma, inceleme yapmak gerektiği gerekçesiyle yanıt verilmedi. Bizler biliyoruz ki Bakanlığın yanıt vermeme sebebi, şiddet verilerini gizlemek istemesi” dedi. Konuyla ilgili ATO’dan bir heyetin Sağlık Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Adem Keskin’i ziyaret ettiğini aktaran Karakoç, “Sağlık Bakanlığından ‘Beyaz Kod’ verileri bir kez daha istendi ancak olumlu cevap alınamadı. Daha önce paylaşılan verilerin artık paylaşılmamasının nedeni sağlık alanında yaşanan şiddetin her geçen gün artması” diye konuştu.