Ekonomi

Bakan Uraloğlu’nun verdiği cevap YHT zamları sorusuna yanıt “olamadı”: Talep oldukça yüksek

20 Kasım 2023 07:24

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Yüksek Hızlı Tren (YHT) bilet ücretlerine yapılan fahiş zamları bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun verdiği cevap ise sorulara yanıt olamadı. Uraloğlu YHT’lerin yüzde 90 dolu olduğunu söylemekle yetindi. CHP’li Zeybek, bakanların bu tip yanıtları bilerek vererek adeta dalga geçtiğini belirterek tepki gösterdi.

Ankara-İstanbul biletlerine yılın ilk 9 ayında yüzde 100 zam yapılarak 215 TL’den 430 TL’ye yükseldiğini, Ankara-Konya biletine yüzde 37 zam yapılarak 200 TL’ye, Ankara-Eskişehir biletlerinin yüzde 65 zamla 225 TL’ye, Ankara-Sivas biletlerinin ise yüzde 50 zamla 475 TL’ye yükseldiğini kaydeden Zeybek, konuyu Meclis gündemine taşımıştı.

"Zammın gerekçesi ne?" diye sordu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na bilet fiyatlarına yapılan zammın gerekçesini soran Zeybek, “2023 yılı hizmet sunum maliyetlerinde amortisman, personel ve enerji giderlerinin payı nedir? Vatandaşın en ucuz ulaşım yolu olarak gördüğü ve tercih ettiği hatta pandemi döneminde dahi en güvenilir bulduğu ulaşım olan demiryolu ulaşımı bu özelliklerini tekrar nasıl kazanacaktır?” sorularına da yanıt istemişti.

Uraloğlu "halkın talebi yüksek" dedi

Ancak Bakan Uraloğlu, sorularla hiç alakası olmayan iki cümlelik bir ‘yanıt’ verdi. Bakanın yanıtı “Yüksek Hızlı Trenlere hızlı, dakik ve güvenilir olması bakımından halkımızın talebi oldukça yüksektir. Doluluk oranı yüzde 90’ları aşan Yüksek Hızlı Trenler ile Ankara, Eskişehir, Bilecik, Sakarya, İzmit, İstanbul, Konya, Karaman, Sivas, Kırıkkale, Yozgat illerimiz en hızlı şekilde birbirine bağlanmaktadır” oldu.

"Ciddiyetten uzak cevaplar vererek milletimizle adeta dalga geçiyor!" 

Yanıta tepki gösteren CHP’li Zeybek, “Bu ciddiyetsizlik bize, yürütmenin yasamaya karşı görevini bilerek ve isteyerek yerine getirmediğini ve çok net bir şekilde TBMM’nin denetim faaliyetlerini engellediğini gösteriyor. Atanmış bakanlar, milletimizin hür iradesiyle seçilmiş milletvekillerinin sorularını yanıtsız bırakarak ya da ciddiyetten uzak cevaplar vererek milletimizle adeta dalga geçiyor. Denetim faaliyetlerin engellenmesi ise halkın bilgilenmesini engelliyor” dedi.