Ekonomi

Bakan Nebati: Piyasada, enflasyonun düşeceğine ilişkin beklenti oluştu

Nebati, işletmelere, "elinizi taşın altına koyun" diye seslenerek, indirim çağrısı yaptı

05 Ocak 2023 15:37

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "piyasada enflasyonun düşeceğine ilişkin beklenti oluştu" dedi.

Nebati, MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Nebati, zincir marketlerden gelen fiyat sabitleme açıklamalarını, şu sözlerle değerlendirdi.

"Çok sayıda ürünlere indirimlere gittik. Bu işletmelerimizi yürekten tebrik ediyorum. Yakın dönemde çok güzel haberler de geliyor. Dün itibarıyla bu çağrılarımız Türkiye çapında faaliyet gösteren zincir marketlerin karşılık verdiğini büyük bir memnuniyetle öğrendik. Tüm işlemelerimize benzer uygulamaları hayata geçirmesi için çağrıda bulunuyorum. Enflasyon, hepimiz için ortak sorun. İşsizliğe ve küçülmeye sebep olmadan beraberce aşacağız."

"Elinizi taşın altına koyun"

Nebati, "Bugün değerli iş dünyası sizlere açık ve net söylüyorum, petrol fiyatları gayet iyi, taşıma maliyetleri düşüyor, her türlü maliyetin en aza indiği dönemdeyiz, çağrımız elinizi taşın altına koyun, fazla incitmez" ifadelerini kullandı. Nebati, "tüm işletmelerimize benzer uygulamaları hayata geçirmeleri için de çağrıda bulunuyorum" dedi.

Enflasyonun Orta Vadeli Program tahminlerinin altında olduğunu ve daha da gerileyeceğini söyleyen  Nebati, "Enflasyon, hepimizin sorunu, işsizliğe ve küçülmeye sebep olmadan üstesinden geleceğiz" diye konuştu.

"Piyasada enflasyonun indiğine ilişkin ciddi beklenti oluştu mu? Oluştu"

 Nebati, enflasyonla mücadelenin süreceğini ve yeni adımların atılacağını açıkladı.

Piyasada enflasyonun düşeceğine ilişkin beklenti oluştuğunu belirten Nebati, "Piyasada enflasyonun indiğine ilişkin ciddi beklenti oluştu mu? Oluştu. Döviz fiyatlarındaki oynaklık en alt seviyede mi? En alt seviyede. Piyasa canlı mı? Canlı" değerlendirmesini yaptı.

Nebati, Yeni Evim Kampanyası'yla ilgili de şunları söyledi:

"Vatandaşlarımızı rahat şekilde konut sahibi edebilmek için uzun zamandır süren çalışmanın ürünüdür arkadaşlar. Kredi vadesi azami 15 sene olacaktır. 2 milyona kadar olan kullandırımlarda faiz yüzde 0,69, 2-4 milyon arasına yüzde 0,79, 4-5 milyon lira arasına yüzde 0,99 olarak uygulanacak.

Yeni başlayacak konut projeleri de kapsam dahilinde olup, bankalarla müteahhitler arasında garantörlük anlaşması gerekecektir. Başvurular, 16 Ocak'tan itibaren başlayacaktır. Bu konut kredi kampanyası değil, konut finansal mimarisi çerçevesi altında bu yüzyıldaki vatandaşlarımızı konut sahibi edebilmek için uzun aylardır süren çalışmanın ürünüdür."

Nebati, "Devreye aldığımız ilave makro ihtiyati tedbirlerin etkisiyle politika kredi faiz makası ağustos başına göre 7,8 puan gerileme kaydetti" diye konuştu.

"Türkiye, oyun kurucu oldu"

Nebati, tüm dünyada resesyon kaygıları yaşandığını ama Türkiye'nin pozitif ayrıştığını kaydetti. Nebati, savunma sanayinde, "destanlar" yazıldığını ve Türkiye'nin, "oyun kurucu" olduğunu söyledi.