Hazine ve Maliye Bakanı ve AKP Mersin milletvekili adayı Nureddin Nebati, büyüklüğü geçen hafta 2 trilyon TL'yi geçen ve 110 milyar dolara yaklaşan kur korumalı mevduat (KKM) için, "çağın buluşu" nitelemesini yaptı.
Nebati, Habertürk yayınında değerlendirmelerde bulundu. Seçim sonrası döneminde para politikasında değişiklik yapılmayacağını belirten Nebati, "Politikaların setini oluşturan Cumhurbaşkanımız seçmene bir vaatte bulunuyor. Bu da faizlerin artırılmaması yönünde. Bu politikalara uygun şekilde bir yapı ile ilerleyeceğiz. Türkiye ekonomi modeli doğrultusunda faiz artırımı ile ilgili beklenti hemen hemen sıfırlandı" diye konuştu.
Nebati, "Reform niteliğindeki değişimlerin bazen sancılı geçmesi ve doğruluğunun toplum tarafından kabul edilmesi için bir zaman kesitine ihtiyaç var. Bu zaman içerisinde uyumsuzluklar ortadan kaldırılır" dedi.
"KKM'yi geçici olarak görüyoruz"
KKM'den çıkış için yıl sonunun hedeflendiğini ancak sonrasında global ekonomide yaşanan gelişmeler nedeniyle bunun kademeli bir şekilde gerçekleştirilmesi yönünde irade oluştuğunu açıklayan Nebati, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bunu (KKM) geçici olarak getirmiştik ve halen geçici olarak görüyoruz. Elinde TL olan döviz alıp yastık altına çekeceğine parasını bankaya veya katılım finansa katıldı. Bunun dövize çevrilmesi konusunda bankalar yardımcı oldu. Döviz olarak tutacağı parası bankada kaldı. Sisteme dahil olmuş oldu. Elinde döviz olanlar da Merkez Bankası kaynakları üzerinden değerlendirdi. Şu anda da 2,2 trilyon TL’yi aşmış durumda sistemdeki para."
"KKM çağın buluşu"
TL'ye güveni artıracak yeni enstrümanların devreye alınacağı bilgisini veren Nebati, "Kur korumalı mevduat çağın buluşu oldu. Önümüzdeki dönemde de olmaya devam edecek ve bundan zaman yayılarak kurtulmaya devam edeceğiz. Bankalardaki ve Merkez Bankası’ndaki limiti kaldırdığımız için bu yük Hazine'nin üzerine gelmeyecek" ifadelerini kullandı.
"Dövizde telaşlanacak durum yok"
Döviz kurlarına dair de konuşan Nebati, "Seçimden sonra döviz kurlarındaki dengesizlik, ikili üçlü fiyatların oluşması, şu anda korkulacak ve telaşlanacak bir durum yok. Piyasa kendiliğinden olması gereken duruma gelecek. Önemli olan döviz kurlarındaki oynaklığın azaltılmasıydı. Biz bunu başardık" değerlendirmesini yaptı.
Nebati, bütçe disiplininden, "hiç" taviz vermediklerini söyleyerek, rekor seviyelerdeki dış ticaret açığının enerji kaynaklı olduğunu savundu.