Gündem

Bakan Gül'den Osman Kavala açıklaması: Yargısal faaliyetler yargı mercilerinin kararıdır

26 Aralık 2019 09:22

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Gezi Parkı davasında Osman Kavala'nın hala tutuklu yargılanması hakkında AİHM'nin kararının duruşmadan önce mahkemeye ulaştırıldığını belirterek, "Onun ötesinde yargısal faaliyetler yargı mercilerinin kararıdır. Dolayısıyla bizim bu konuda bir söz söylememiz doğru olmaz" dedi

Bakan Gül, Ankara Hakimevi'nde düzenlenen Yeni İnsan Hakları Eylem Planı Değerlendirme Toplantısı sonrasında sorulara yanıt verdi. Gül, AİHM'nin derhal serbest bırakılmasına karar verdiği ancak mahkemenin tahliye talebini reddettiği iş insanı Osman Kavala hakkında sorulan soruya şu yanıtı verdi:

 “Yürüyen bir soruşturmayla, kovuşturmayla ilgili benim bir yorum yapmam elbette doğru olmaz. Dolayısıyla Anayasa, Uluslararası sözleşmeler, her türlü mevzuat açıktır. Yargı da bağımsız ve tarafsızdır. Dolayısıyla yürüyen bir kovuşturmayla ilgili elbette süreci kendileri değerlendirecektir. Mahkemenin Cuma günü çeviriyle ilgili bir talebi olmuştur. Çeviriler yapılmış ve derhal pazartesi günü itibarıyla mahkemeye ulaştırılmıştır. Onun ötesinde yargısal faaliyetler yargı mercilerinin kararıdır. Dolayısıyla bizim bu konuda bir söz söylememiz doğru olmaz” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 10 Aralık'ta Osman Kavala'nın başvurusu hakkında ihlala kararı vererek derhal serbest bırakılmasını istemişti. 24 Aralık'ta görülen Gezi Parkı davasının 4. duruşmasında ise mahkeme Kavala'nın tutukluluğuna devam kararı vermişti.