Ekonomi

Bakan Ersoy'un şirketinden sit alanına 5 yıldızlı otel inşaatı başvurusu

Bakan Ersoy’un hazineden 25 bin metrekarelik alanın tahsisi için bakanlığa başvuruda bulunduğu ortaya çıktı

11 Temmuz 2022 09:23

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un sahibi olduğu Ersoy Otelcilik İnşaat ve Turizm İşletmeciliği tarafından Muğla Bodrum’da Çiftlik Mahallesi Adalıyalı Mevkii’nde 325 oda ve 750 yatak kapasiteli, 5 yıldızlı "Maxx Royal Bodrum" isimli otel açmak isteniyor. Projenin yapılmak istendiği arazi ise 2. dereceden doğal sit, 3. dereceden ise arkeolojik sit alanı.

Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre projenin yapılması istenen arazinin 95 bin metrekarelik kısmı Ersoy'un bakan olmadan önce hazine arazisinden tahsis edildi. Şirket şimdi 25 bin metrekarelik hazine arazisini tahsis etmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuruda bulundu.

İki yılda tamamlanması beklenen projenin işletme süresi 49 yıl, proje bedeli ise yaklaşık 159 milyon lira olarak belirlendi.

Arazi taşınmaz kültür varlığı statüsünde

Projenin orman alanı, önemli doğa alanı, doğal sit alanı ve kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi içerisinde yer alıyor. Alanda korunacak ağaçlar mevcut. Proje tanıtım dosyasında; alanın, 2’nci derece doğal sit, 3’üncü derece arkeolojik sit, taşınmaz kültür varlığı statüsünde Hellenistik Kule Yapısı ve tescilli eser koruma alanından oluştuğu belirtildi.

Daha önce iptal edildi

Şirket daha önce 490 oda ve 1000 yatak kapasiteli olarak Proje Tanıtım Dosyası hazırlanarak Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak, 20 Kasım 2014 tarihinde çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı alındı.

Proje alanının sit alanı olduğu gerekçeleriyle kararın iptali istemiyle Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi ve Bodrum Denizciler Derneği tarafından dava açıldı. Bu karar 2019 tarihinde iptal edildi. İptal kararı sonrası şirket yeni proje dosyası hazırladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurusu yapılan proje için 3 Ağustos tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı kararı alındı.