Gündem

Bakan Bozdağ'dan, "Kolonları kestiler, şikâyet ettik ama işleme konmadı" diyen vatandaşa: Önceliğimiz enkaz altındakiler; arkasından yargı süreci devam edecek, ihmali olanlar varsa hesabını verecek

08 Şubat 2023 12:35

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde çok sayıda binanın yıkıldığı Diyarbakır’a giden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın açıklama yaptığı sırada bir vatandaş, “Bakanım sizinle görüşmek istiyoruz. İki yıl önce buradaki marketlerin kolonlarını kestiler. Şikâyet ettik ama işleme konmadı. Kaç tane yakınımız hayatını kaybetti” dedi. Tepki karşısında şaşıran Bozdağ, “Ben geliyorum” diyerek, vatandaşların yanına doğru yürüdü. Bozdağ, vatandaşa, “Önceliğimiz enkaz altındaki insanlarımızı kurtarmak. Arkasından yargı süreci devam edecek. İhmali, kusuru, kastı olanlar varsa hepsi hesabını verecek. Kimsenin yanına yaptığı yanlış bırakılmayacak” karşılığını verdi.

Bozdağ, görevlendirildiği Diyarbakır'da kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

Bozdağ’ın açıklamaları şöyle:

"Devletimiz deprem felaketinin yaşandığı ilk andan itibaren bütün imkan ve kabiliyetini seferber etmiştir. Vatandaşımız da devletimizin yanında olmak için kendiliğinden bu sürece destek vermekte adeta durumdan vazife çıkarmış bir seferberlik ruhuyla bu süreci desteklemektedir. Gönüllü katkılar da vatandaşlarımızdan yoğun bir şekilde geldiği gibi yardım konularında ad vatandaşlarımız elinden geleni yapmaktadır. Bildiğiniz gibi enkaz altındaki.

Bildiğiniz gibi enkaz altındaki vatandaşlarımıza sağ salim ulaşmak, onları oradan çıkarabilmek büyük bir çalışmayı gerektiriyor. Onların sıhhatleri halel görmesin diye çalışmalar büyük bir titizlikle, onları sağ ve salim çıkmalarını sağlayacak usul ve yöntemlerle yapılmaktadır. O nedenle çalışmaların seyrinin yavaş olması tamamen vatandaşlarımızın enkaz altından sağ çıkarılması için kullanılan tekniklerden kaynaklı bir durum olduğunu buradan bütün vatandaşlarımıza ifade etmek istiyorum.

Hem 20 ilde hem de pek çok ilçede ayrıca bazı yerlerde, kırsalda ve binlerce binada meydana gelen bir depremin çok büyük çağlı bir deprem olduğu ve buna Türkiyemizin kendi imkan ve kabiliyetleriyle etkin bir şekilde müdahale ettiği çok net ortadadır. Bu müdahale sonucunda da her ilde bakanlarımız var. Bu çalışmaları koordine ediyorlar. Bu çalışmaların sonucunu hepimizin sabırla beklemesi, bu çalışmaları yapan görevlilere herkesin elinden geldiğince yardımcı olmasında büyük fayda vardır.

Diyarbakırımız özeline gelince. Diyarbakır’da yedi müstakil bina tamamen yıkıldı. Bunlardan bir tanesi içinde insan yaşamayan bir bina. Ama altı tanesi içinde vatandaşlarımızın olduğu bina. Bu altı binada 184 daire olduğunu görüyoruz. 570 civarında vatandaşımızın bu bölgede yaşadığı görünüyor. Ancak enkazdan çıkan yaralılara baktığımızda da burada kayıtlarda görünmeyen, ancak değişik sebeplerle o gece yıkılan evlerde olan pek çok vatandaşımızın da bulunduğunu ifade etmek isterim.

Yıkılan altı binadan şu ana kadar 254 vatandaşımız çıkarıldı. Bunlardan 133’ü vefat etti maalesef. 121'i de sağ olarak çıkarıldı. Diğerlerine henüz ulaşılamadı. Enkaz kaldırma ve kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Çalışmalara şu anda yeterinden fazla personel katılıyor. Hem AFAD’ın hem emniyetimizin hem jandarmamızın hem askerimizin ve herkesin burada büyük bir seferberlik anlayışıyla çalıştığını bilmenizi isterim.

Araç gerek konusunda ve arama tarama ekipleri konusunda Diyarbakır’da herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir."