Gündem

Bakan Bilgin'den asgari ücret itirafı: İşçi sendikaları, '8 bin liranın çok üzerine çıkmayın' dedi

23 Aralık 2022 20:16

T24 Haber Merkezi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı canlı yayında asgari ücret görüşmeleri sırasında işçi sendikaları başkanlarının kendisine, "8 bin liranın çok üzerinde çıkmayın" dediklerini ileri sürdü.

Bilgin, Habertürk TV'de Kübra Par'la Açık ve Net programının konuğu oldu. Asgari ücret belirleme çalışmalarında işçi sendikaları ile görüştüğünü söyleyen Bilgin, "bunu Türkiye'de ilk defa söylüyorum" diyerek, sendika başkanlarının asgari ücret beklentisini açıkladı. İşçi sendikaları başkanlarının asgari ücretin, "8 bin liranın çok üzerinde olmamasını" istediklerini ileri süren Bilgin, konuşmasında şunları söyledi:

"Ben, bütün sendikalarla görüştüm. İşçi sendikaları başkanlarının taleplerini aldım. Bana gelen en önemli şey şu.

Dediler ki; 'siz, 8 bin liranın ne kadar üzerinde asgari ücret verirseniz biz o kadar zor durumda kalırız' dediler.

Çünkü, 'bizim toplu sözleşmelerde aldığımız ücreti aşmanızı istemiyoruz, o zaman sendikalar fonksiyonsuz hale gelirler.'

Bunu ilk defa söylüyorum, '8 binin çok üzerine çıkmayın' dediler."

Bilgin'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Ara zam açıklaması

Asgari ücrette ara zam tartışmalarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Bilgin, "ihtiyaç olursa geçen seneki gibi ara zam yapılabilir" dedi.

Bilgin'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"En alt düzeyde ücret alan emekliler var. Çok düşük kaldı. Açıklandığı gün fena değildi, enflasyon şartları içinde az kaldı. Bunlar kim? Prim gün sayılarını tamamlamamışlar, daha çok Bağkur'lular. Devlet 'bu insanlarımıza borçlanma imkanı getirelim' demişler. Prim borçlarını bağladıkları emekli maaşından ödenmiş. Bir sosyal destek bu. Bunların sayısı 500 bin civarında. Bunları da biz, 'nasıl sosyal devlet ücretsiz, gelirsiz kimseyi bırakmaz' diye bir düzenleme yaptıysa, bunlar da yeniden ele alınarak düzenlenecek."

"En düşük emekli maaşına zam oranları çıkınca belli olacak" 

En düşük emekli maaşı ne olabilir sorusunu, bütün bu zamlar, oranlar belirlendikten sonra ortaya çıkacak. Emekli maaşları primle ilişkilidir. Kimse prim ödemesin diye muhalefet söylüyor. Bu bağlantıyı ortadan kaldıran bir şey. Biz prim ödeyerek emekli maaşı alıyoruz. Asgari ücretle bunu birbirine karıştırmamak lazım. Prim ödemese de emekli maaşı verelim mantığı sürdürülebilir değil. En alttakilere seyyanen zam yapmak yöntemimizdir, yukarıdakilere enflasyon farkını dikkate alınan düzenleme yapılır.

"1999'dan sonra işe girenler EYT'yi kapsamayacak"  

EYT ile ilgili Fuat Bey'in açıklamasını şimdi sizden öğrendim. Tabii biz görüşlerimizi, zaman zaman bir araya gelip paylaşıyoruz. Teknik çalışmaları tamamlanmamış çalışma. EYT deyince 8 Eylül 1999'dan önce işe başlamış olanlar. Bunların bazı istisnaları var. Doğum yapmış hanımların, askerlik yapmış olanların borçlanması var. Birkaç istisnai durumlar var. Onların dışında en çok sorulan soru; prim gün sayım eksik, borçlanabilir miyim? 1999'dan sonra işe girdilerse EYT'yi kapsamayacaktır. Mevcut yasamızda olan haklar devam edecek. Yurt dışında çalışanlar var. Olağanüstü bizim kurumlarımıza müracaat edenler var. Orada da benzer kafa karışıklıkları var. Onlar da 'prim gün sayılarımızı tamamlayalım, emekli olalım' diye kuyruklar oluşturuyor. Onlarda da aynı şey geçerli. EYT, 8 Eylül 1999 öncesi işe başlamayı zorunlu kılıyor. Dünyanın neresinde olursanız olun. Aksi takdirde borçlanarak olmaz."