Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomide yapısal dönüşüm adımlarını anlattı. Albayrak, kamu bankalarına 28 milyar lira devlet tahvili verileceğini bildirirken "Sorunlu kredilerin bir kısmı ulusal ve uluslararası yatırım fonlarına transfer edilecek" dedi. Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) kıdem tazminatı fonu ile entegre edileceğini açıklayan Albayrak, "Gelire göre artan vergilendirmeyi etkin hale getireceğiz. Dolaylı verginin ağırlığı azaltılırken, doğrudan verginin ağırlığı artırılacak" dedi.
TIKLAYIN - Albayrak'a ilk tepki dolardan
TIKLAYIN - Ekonomistler, Albayrak'ın paketine ne dedi?
Albayrak'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:
Bu paketle ekonomimizin karşılaştığı en temel sorunlara yeterli çözümler sağlayacağını düşündüğümüz adımların ilk aşamasını ele aldık.
Sadece 2019 yılında hayata geçirmeyi taahhüt ettiğimiz düzenlemeleri ve adımları paylaşacağız. Gelecek yıl atılacak adımların paylaşımı seneye yapılacak.
"Seçim demokrasi şöleniydi"
Türkiye bir kez daha bir seçim dönemini geride bıraktı. Adeta bir demokrasi şöleni olarak bu süreçten çok başarılı bir şekilde çıktı. Ve seçimlere katılım oranı Türk toplumunun demokrasiyi ne kadar özümsemiş bir toplum olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
"Türkiye'de seçimsiz 4.5 yıllık dönem"
Türkiye'nin gündemi ekonomide reformdur. Türkiye'nin önünde seçimsiz 4,5 yıllık bir dönem var ve gündem artık ekonomi. Bu zamana kadar teknik detay ve içeriği ile ilgili önemli çalışmalar yapıldı ve hayata geçirilmeye hazır hale getirildi.
Reformların başında finansal sektör geliyor, onun altındaki de ilk başlık bankacılık sektörü olacak. Bankaların ihtiyaç halinde hazır tuttukları yeniden sermayelendirme planları çerçevesinde sermayeleri artırılacak. Dengelenme süreci boyunca temettü dağıtmanın ve yöneticilere yapılan nakdi prim ödemeleri sonlandırılacak.
Ulusal veri merkezi kurulacak.
Kamu bankalarına para aktarımı
Kamu bankalarına toplam 28 milyar TL DİBS verilecek. Kamu bankalarını bilançoları çok daha dirençli hale getirilecek. Özel bankalarımız yeniden sermayelendirme adımlarını zaten yürütüyorlar. Bankaların aktif kaliteleri çok daha iyi bir düzeye taşınacak. Borç yeniden yapılandırmalarını ve icra-iflas işlemlerini daha hızlı ve etkin hale getirmek için yeni bir yasal ve kurumsal çerçeve oluşturulacak.
Sorunlu kredilere ne olacak?
Sorunlu kredilerin bir kısmı ulusal ve uluslararası yatırım fonlarına transfer edilecek. Bazı sorunlu kredilerin, bankaların ve ulusal-uluslararası yatırımcıların iştiraki olan bilanço dışı fonlara devredilecek. Bu fonlar enerji girişim sermaye fonu ve gayrimenkul fonu.
Ulusal kredi derecelendirme şirketi kurulacak.
BES ve kıdem tazminatı
Bireysel emeklilik sistemi yeniden yapılandırılacak. Daha sürdürülebilir bir emeklilik sistemi fayda sağlayacak. Kıdem tazminatı fonu ile BES'in entegrasyonu sağlanacak.
2020 yılından itibaren her yıl OKS ve gönüllü BES'te en az 100 milyar TL biriktirilmesi öngörülüyor.
Sigortacılık denetleme ve düzenleme kurumu kuruyoruz.
Tasarrufları artırarak dış finansman bağımlılığımızı azaltacağız. Şirketlerimiz çok daha kolay, ucuz ve uzun vadeli bir biçimde yeni yatırımlarını finanse edilebilecektir.
Enflasyondaki en önemli sorunların başında gıda olduğu için yapısal reformanların en önemli ayağını gıda konusunda hazırladık. Gıda enflasyonu ile mücadele için en önemli yapısal reformumuz tarımda milli birlik projemiz olacak. Gıda ürünlerinin ulusal markalaşmaları sağlanacak. Taze meyve sebze pazarında dengeleyici unsur olması amacıyla Tarım Kredi Koperatifi ile Sera A.Ş. kurulacak.
Verilecek desteklerle 47 milyon olan küçükbaş hayvan varlığımız 4 yıl içinde 100 milyona yükseltilecektir.
Sıkı maliye politikası, en temel politikalarımızın başında geliyor. Mali disiplinden vazgeçmeyeceğiz.
YEP'de 76 milyar dolar planlanan tasarrufun 44 milyar TL'si devreye alındı.
Vergi sisteminde değişiklik
Gelirlerimizi daha da artırmak için toplumun genelini etkilemeyen, yüksek gelir gruplarının daha adil vergilendirilmesini sağlayacak ve enflasyona etkisi minimum olacak bazı adımlar hayata geçirilecek. Yeni vergi mimarimizde istisna ve muafiyetleri azaltacağız. Kurumlar Vergisi'ni kademeli olarak düşüreceğiz. Dolaylı verginin ağırlığını azaltırken, doğrudan verginin ağırlığı artırılacak. Gelire göre artan vergilendirmeyi etkin hale getireceğiz.
Varlık Fonu stratejik sektörlere yatırım planlaması yapacak.
Sosyal güvenlik reform paketini bu yıl içinde açıklanacak. Aktif pasif oranın daha üst seviyeye çıkması ve prim gelirlerinin artırılması hedefleniyor.
Bir diğer reform alanı yargı alanı. Yargı reformunun vizyonu güven veren ve erişilebilir adalet sistemi olacak. Hukuk ve ekonomi birbirini tamamlayan iki çalışma alanı. Yargı sisteminin kalitesi hızı yatırım ortamını geliştirmenin temel şartları arasındadır.
Turizm Master planı ile 4 yıl içerisinde 70 milyon turist, 70 milyar dolar turizm gelirine ulaşma hedefi gerçekleştirilecek.