Gündem

BM Genel Sekreteri Guterres ve Bakan Akar'dan ortak basın toplantısı: "Ukrayna'dan toplam 656 bin 349 ton tahıl sevkiyatı gerçekleşti"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Karadeniz'den tahıl ürünlerinin güvenli sevki için İstanbul'da oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezine geldi. Guterres, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüştü. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi

20 Ağustos 2022 16:44

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “1 Ağustos'tan bu yana toplam 51 gemi, tahıl sevkiyatı için seyre çıkarken, bunların 27’si Ukrayna limanlarından çıkış yapmıştır. 24 gemi ise tahıl sevkiyatı için Ukrayna limanlarına girmiştir. Şu ana kadar Ukrayna limanlarından toplam 656 bin 349 ton tahıl sevkiyatı gerçekleştirilmiştir” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Milli Savunma Üniversitesi’ndeki Müşterek Koordinasyon Merkezi ziyaretini ziyaret etti. Bakan Akar ve Guterres, ziyaretin ardından kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

“Merkez faaliyetlerine planlandığı gibi devam etmektedir”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Rusya Ukrayna arasında çatışmadan dolayı enerji ve gıda krizin riskinin arttığını takip ediyoruz. Bunun üzerine Ukrayna Limanlarında bulunan 25 milyon tondan fazla tahılının hem güvenli ve kısa zamanda ihtiyaç sahibi ülkelere sevki için denize bir koridor oluşturulması bir zaruret haline gelmiştir. Bu bağlamda; Türkiye; Cumhurbaşkanımızın, Putin ve Zelenski ile görüşmeleri doğrultusunda sorunun çözümü için bir inisiyatif almış, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Türkiye tarafından görevlendirilen özel temsilciler vasıtasıyla yoğun bir temas süreci yaşanmış. Başlangıçta ikili olan ilişkiler daha sonra 4’lü olarak yapılmıştır. Cumhurbaşkanımız, Putin, Zelenski ve Guterres’in gösterdikleri irade neticesinde Müşterek Koordinasyon Merkezi oluşturulmuştur. Ukrayna’dan ihraç edilecek tahıl ve benzeri gıda ürünlerinin Odesa, Çernomorsk ve Yuzni limanlarından emniyetle denizden nakliyatını koordine eden bu merkez, faaliyetlerine planlandığı şekilde devam etmektedir” dedi.

“Şu ana kadar Ukrayna limanlarından toplam 656 bin 349 ton tahıl sevkiyatı gerçekleştirilmiştir”

Müşterek Koordinasyon Merkezinin personel sayısının giderek arttığını söyleyen Bakan Akar, “Birleşmiş Milletlerin himayesinde ve Türkiye’nin ev sahipliğindeki bu merkez personel sayısını giderek artırmıştır. Şu anda hali hazırda Türkiye’den 14, Rusya’dan 22, Ukrayna’dan 12 ve Birleşmiş Milletlerden 23 temsilci olmak üzere, toplam 71 kişi görev yapmaktadır. Önemli bir hususta sahada herhangi bir askeri unsur bulunmamaktadır. Müşterek Koordinasyon Merkezi tüm faaliyetlerini taraf ülkeler ve Birleşmiş Milletler ile koordineli olarak yürütmektedir. 1 Ağustos'tan bu yana toplam 51 gemi, tahıl sevkiyatı için seyre çıkarken, bunların 27’si Ukrayna limanlarından çıkış yapmıştır. 24 gemi ise tahıl sevkiyatı için Ukrayna limanlarına girmiştir. Şu ana kadar Ukrayna limanlarından toplam 656 bin 349 ton tahıl sevkiyatı gerçekleştirilmiştir. Bunun giderek artacağını değerlendiriyoruz” diye konuştu.

“Bir taraftan bu ihtiyaçlar karşılanırken, diğer taraftan da barışır mutlaka düşünülmesi gerek”

Müşterek Koordinasyon Merkezinin dünyadaki gıda krizinin aşılmasında önemli bir merkez olduğunu söyleyerek konuşmasını sürdüren Bakan Akar, “Müşterek Koordinasyon Merkezi vasıtasıyla yapılan çalışmaların tüm dünyayı etkileyen gıda krizinin aşılmasına, özellikle fiyatların aşağı çekilmesine önemli katkılar sağladığına, sağlayacağına inanıyoruz. Şu ana kadar merkez, faaliyetlerini başarıyla yerine getirmiştir. Büyük bir uyum içerisinde çalışan merkezin bundan sonra da planlandığı şekilde faaliyetlerine devam edeceğine inanıyoruz. Cumhurbaşkanımızın, Lviv’de Zelenski ve Guterres ile yaptığı görüşmede de vurguladığı gibi temennimiz, buradaki kolektif ve başarılı çalışmalarla merkezin insani ihtiyaçların karşılanmasına yönelik azami katkı sağlaması; aynı zamanda kalıcı barış ortamına da zemin hazırlamasıdır. Bir taraftan bu ihtiyaçlar karşılanırken, diğer taraftan da barışı mutlaka düşünülmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Guterres: Buğdayın geminin ambarını doldurmasını izlerken çok duygulandım

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “650 bin tondan fazla tahıl ve diğer gıda ürünleri şimdiden dünya çapındaki pazarlara doğru yola çıktı” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Milli Savunma Üniversitesi’ndeki Müşterek Koordinasyon Merkezi ziyaretini ziyaret etti. Bakan Akar ve Guterres, ziyaretin ardından kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

“Karadeniz Tahıl inisiyatifinizdeki önemli rolünüz için size daha da çok teşekkür ederim”

Açıklamalarda bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “İstanbul'a geri dönmek güzel ve sıcak karşılamanız için Savunma Bakanı Hulusi Akar'a ve Türkiye Hükümeti'ne bu sıcak karşılama için teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Karadeniz Tahıl inisiyatifinizdeki önemli rolünüz için size daha da çok teşekkür ederim. Bu inisiyatifin temelinde Müşterek Hareket Merkezi var. Burada pek çok ticari gemi hareket ettirilmiş durumda. Bu Merkezde temsil edilen her bir delegasyon Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler bu önemli işi desteklemek için benzersiz becerilerini ve tutkusunu bir araya getirerek özveri ve profesyonellik ile çalışıyorlar. Siyasi irade, üst düzey operasyonel uzmanlık ve kolektif çaba ile elde edebileceğimizi somutlaştırıyorlar. Oyunculuk koordinatörümüz Frederick Kenney'i bu girişim üzerindeki kararlılığı ve sıkı çalışması için özellikle takdir etmek istiyorum. Ve BM ekibine liderlik etmesi için Koordinatör olarak atadığım Amir Abdulla'ya hoş geldiniz diyorum. Karmaşık insani operasyonlarda onlarca yıllık uzmanlık getiriyor” dedi.

“650 bin tondan fazla tahıl ve diğer gıda ürünleri dünya pazarlarına doğru yola çıktı”

Marmara Denizinde yapılan ortak incelemeden yeni geldiğini söyleyerek konuşmasını sürdüren Guterres, “650 bin tondan fazla tahıl ve diğer gıda ürünleri şimdiden dünya çapındaki pazarlara doğru yola çıktı. Ukrayna, Rus, Türk ve Birleşmiş Milletler ekiplerinin Ukrayna limanlarına giriş ve çıkışlarında Karadeniz'den geçen gemilerde ortak incelemeler yaptığı Marmara Denizi'nden yeni döndüm. Ne kadar dikkat çekici ve ilham verici bir operasyon. Az önce, şiddetli açlık çekenlere acilen ihtiyaç duyulan yardımı sağlamak için Afrika boynuzuna yelken açmayı bekleyen bir World Food Progamme charter gemisi - Brave Commander gördüm. Daha dün, Odesa limanındaydım ve bir gemiye buğday yükünün yüklenmesini ilk elden gördüm. Buğdayın geminin ambarını doldurmasını izlerken çok duygulandım. Bu, dünyadaki pek çok kişi için umut yüklemesiydi. Ama unutmayalım ki burada İstanbul'da ve Odesa'da gördüklerimiz çözümün sadece görünen kısmı. Bu paket anlaşmanın diğer kısmı, yaptırıma tabi olmayan Rus gıda ve gübresinin küresel pazarlarına engelsiz erişimdir. Tüm hükümetlerin ve özel sektörün bunları piyasaya sürmek için işbirliği yapması önemlidir” diye konuştu.

“Uzun bir sürecin başlangıcındayız, bu kritik anlaşmanın potansiyelini dünya için zaten gösterdiniz”

“2022'de gübre olmadan, 2023'te yeterli gıda olmayabilir” diyerek konuşmasını sürdüren Guterres, “Ukrayna ve Rusya'dan daha fazla gıda ve gübre almak, emtia piyasalarını daha da sakinleştirmek ve tüketiciler için fiyatları düşürmek için çok önemli. Çok daha uzun bir sürecin başlangıcındayız, ancak bu kritik anlaşmanın potansiyelini dünya için zaten gösterdiniz. Bu nedenle, bu girişimlerde yer alan herkese bir tebrik mesajı ve hayat kurtaran bu hayati çalışmanın devam etmesi için bir rica ile buradayım. Birleşmiş Milletler'in tam taahhüdüne güvenebilirsiniz” şeklinde konuştu.

"Boğaz yakınlarında gemileri görünce duygulandım"

Gemileri görünce duygulandığını söyleyen Guterres, "Çok duygulandım. Bir başka gemide bu operasyondaki en büyük gemilerden bir tanesi, boğaz yakınlarında, onu da gördüğüm zaman çok duygulandım. Bu insanlık için önemli ve büyük çalışma. Her zaman bizi umut kurtarabilir. Gördüğümüz şey bu bende bu umut var. Barış insanlık için en önemli unsurdur, barış dünyanın bu bölgesine de gelir umudunu taşıyorum. Bu noktada çok istisnai bir ruh içinde çalışma yürütülüyor. Çünkü oldukça karmaşık bir süreç bu. Bu süreçte hepimiz barış istiyoruz, barış görmek istiyoruz” dedi.

" />