Gündem

Bahçeli, EYT sorusuna karşı mermi hesabı yaptı: "Terörle mücadelenin bir bedeli var"

Erdoğan da daha önce sebze fiyatlarını eleştirenlere yanıt olarak mermi hesabı yapmıştı

29 Kasım 2019 11:00

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili yaşanan tartışmalara katılan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, söz konusu bir mağduriyetin var olduğunu kabul etti, ancak ekonomik imkân ve şartlara işaret ederek Türkiye'nin bekâ mücadelesi verdiğini söyledi. Bahçeli devamında Türkiye'nin yürüttüğü Fırat Kalkanı Harekâtı, Zeytin Dalı Harekâtı, Pençe Harekâtı ve Barış Pınarı Harekâtı'nı hatırlatarak mermi hesabı yaptı.

"Fedakârlık olmadan bekamız ve bağımsızlığımız muhafaza ve müdafaa edilemez. Terörle mücadelenin bir bedeli var" diyen Bahçeli, "Biraz sabır gerekiyor. Biraz tahammül gerekiyor. Biraz da milli hedefleri anlamak gerekiyor"  dedi.

Erdoğan da mermi hesabı yapmıştı: "Siz hâlâ domates, patates, sivri biber konuşuyorsunuz"

Bahçeli'nin mermi hesabı, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yüksek meyve ve sebze fiyatlarını eleştirenlere karşı verdiği yanıtı akıllara getirdi. Erdoğan'ın, muhalefetin eleştirilerine gösterdiği, "Cudi'de, mücadeleyi verirken, sizin söylediklerinize bakın. Ne diyorlar domates, ne diyorlar patlıcan, ne diyorlar sivri biber. Yahu düşünün be bir merminin fiyatı nedir, düşünün. Düşünün benim Mehmedimin giyinip kuşanıp bu teröristlere karşı verdiği mücadelenin bedeli nedir bir düşünün. Siz hâlâ domates, patates, sivri biber konuşuyorsunuz" sözleri tepki çekmişti.

TIKLAYIN - Erdoğan: Siz bir mermi fiyatı nedir onu düşünün

"Bir harekâtta 100 obüs topu kullanıldığını düşünürsek..."

Türkgün'e röportaj veren Bahçeli muhabirin, "EYT ve Ceza İndirimi konuları da epey tartışma konusu" hatırlatmasına cevaben şöyle mermi hesabı yaptı:

"Günde 500 mermi 500 bin dolar eder. Tek bir fırtına obüsünün sadece atıştaki mermi maliyeti yılda 50 milyon dolara yaklaşıyor. Bir harekâtta 100 obüs topu kullanıldığını düşünürsek yılda sadece 5 milyar dolar obüs maliyeti karşımıza çıkar. Bir savaş uçağının attığı sıradan bir bombanın fiyatı 2500 dolar. F-16’ların attığı bombanın ortalama fiyatı da yaklaşık 3000 bin dolar. Bu bombaların laser güdümlüsü var, sığınak delicisi var, var da var. Türkiye bunları iki yıldır Kırıkkale’de üretiyor. TSK’nın yerli malı olarak geliştirilen Roketsan’ın ürettiği Cirit Füzelerinin maliyeti de epey fazla. Bu işler kolay olmuyor derken kast ettiğim bu. Nasıl olsa ezbere konuşmak maliyetsiz.

Bir F-16, hiç ateş açmadan 1 saat havada uçmasının maliyeti 14 bin dolar. Sadece Zeytin Dalı Harekatı’nın ilk gününde uçan savaş uçaklarımızın yakıt bedeli 1 milyon dolar. Bomba ve mühimmat bedelinden bakınız hiç bahsetmiyorum bile."

"Biraz sabır gerekiyor"

Bahçeli, maliyet hesabının ardından "Fedakârlık olmadan bekâmız ve bağımsızlığımız muhafaza ve müdafaa edilemez. Terörle mücadelenin bir bedeli var. Bu bedele var olmak için katlanmak zorundayız. Bütçemiz elverir, ekonomik imkanlar artar, o zaman her ihtiyaç anında telafi edilir. Biraz sabır gerekiyor. Biraz tahammül gerekiyor. Biraz da milli hedefleri anlamak gerekiyor" dedi. 

Bahçeli, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, EYT'lilerle ilgili açıklamalarını da yerinde bulduğunu ifade etti.

Erdoğan, emeklilik için gerekli prim gün sayısını tamamladığı halde yaş şartı arttığı için emekli olamayanların taleplerini yerine getirmeyeceği mesajı vermiş, EYT ile ilgili olarak şu ana kadarki en net açıklamasını yaparak, "Ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun" demişti.