Gündem

"Baba Şaban Vatan'ın gözaltına alınması Rabia Naz’ın ölümünün karartıldığı şüphesini artırıyor"

"Rabia'nın ölümünün üzerinin AKP’li milletvekili ve siyasetçilerin araya girmesiyle örtülmeye çalışıldığı iddiaları doğru mudur?"

22 Mart 2019 12:42

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, kızının şüpheli ölümü için adalet mücadelesi yürüten baba Şaban Vatan'ın dün gözaltına alınmasına ilişkin olarak, "Rabia Naz'ın ölümünün bilinçli biçimde karartıldığına ilişkin kamuoyundaki şüpheleri artırmıştır" dedi.

Kerestecioğlu, 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın ölümüne ilişkin etkili bir soruşturma yürütülmemesi gerekçesiyle Meclis'e soru önergesi sundu. HDP Milletvekili Kerestecioğlu'nun basın açıklaması şöyle:

"Değerli Basın Mensupları,

Halkların Demokratik Partisi Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu; Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümü ve babası Şaban Vatan’ın gözaltına alınmasına ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi iletmiştir.

Önergenin tam metnini ekte bulabilirsiniz.

'Giresun’un Eynesil ilçesinde, 13 Nisan 2018 yılında evinin yakınlarında yaralı bulunup, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan’ın (11) şüpheli ölümü, etkili bir soruşturma yürütülmemesi ve baba Şaban Vatan’ın iddialarına göre delillerin bilinçli biçimde karartılması nedeniyle halen aydınlatılamamıştır. Üstelik kızı için adalet mücadelesi yürüten baba, Şaban Vatan dün gözaltına alınmıştır. Babanın gözaltına alınması, Rabia Naz’ın ölümünün bilinçli biçimde karatıldığına ilişkin kamuoyundaki şüpheleri artırmıştır.

(…)

Acılı aile, 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın ölümünün üzerinin AK Parti’li milletvekili ve siyasetçilerin araya girmesiyle örtülmeye çalışıldığını ifade etmektedir. Daha önce de farklı hükümet dönemlerinde iktidar partisine mensup siyasetçilerin ve yakınlarının karıştığı trafik kazalarının üzerinin örtüldüğüne pek çok kez tanık olunduğundan 11 yaşındaki bir çocuğun şüpheli ölümünün aydınlatılmaması kamuoyunun tepkisini çekmektedir.

Baba Şaban Vatan, Rabia’nın ölümünü karartan kişilerle çıkar ilişkisi olduğunu iddia ettiği abisi Muhammet Vatan’ın tehdit şikayeti üzerine, dün şüpheli biçimde gözaltına alınmış, ve hızla 2 saat içerisinde akıl sağlığı tetkiki için hastaneye sevk edilmiştir. Şaban Vatan’ın avukatları, yaptıkları açıklamada, tehdit suçu şüphelilerinin rutin olarak ifadesinin alınmasıyla serbest bırakıldıkları ve dosyalarının uzlaştırma bürosuna sevk edildiği; diğer yandan ağır psikolojik rahatsızlıkları olan kişilerin dahi çok nadiren akıl sağlığı için sevk edildiklerini ifade etmişlerdir. Şaban Vatan’ın avukatları müvekkillerinin adının bilinçli biçimde lekelenmek istendiğini öne sürmüşlerdir. Şaban Vatan 8 saatin ardından avukatlarının itirazı ve kamuoyu tepkisi sonucu serbest bırakılmıştır.

Bu bağlamda,

  1. Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan hangi gerekçeyle gözaltına alınmıştır? Neden Şaban Vatan’a tehdit şikayetiyle gözaltına alınan kişilere uygulanan rutin prosedür uygulanmamış, gözaltına alınmış, 8 saat hastane ve savcılıkta bekletilmiştir?
  2. Bu gözaltı iddia edildiği gibi siyasi güç sahibi kişilerin talimatıyla mı gerçekleşmiştir?
  3. Şaban Vatan’ın gözaltına alınması Rabia Naz’ın ölümünün siyasi erk sahipleri tarafından karartıldığı iddialarını güçlendirmektedir. Kamuoyunda bu durumun yarattığı tepkiyi göz önüne alarak bir açıklama yapacak mısınız?
  4. Şüpheli bir ölümle kızını kaybetmiş bir babanın basit bir şikayet sonucu gözaltına alınmasının, kamuoyunda adalete karşı yarattığı güvensizliğe ilişkin Adalet Bakanı olarak görüşünüz nedir?
  5. 11 yaşındaki Rabia Naz’ın şüpheli ölümüyle ilgili soruşturma ne aşamadadır? Bakanlığınız bu acı olayla ilgili herhangi bir girişimde ve müdahillik talebinde bulunmuş mudur? 
  6. Adli Tıp Kurumunun Raporunda 'ölümün intihar olmadığı, bedensel travma' sonucu olduğu belgelendikten sonra olayla ilgili soruşturma derinleştirilmiş midir?
  7. Olay yerinde keşif bitmeden savcı ve adli tıp görevlisinin oradan ayrıldığı iddiaları doğru mudur? İddialar doğruysa görevli savcıyla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  8. Olay yeri inceleme sırasında neden kamera kaydı alınmamıştır?
  9. Rabia Naz’ın kayıp olan çantasını bulan üç vatandaşın ifadesi ailenin ısrarına rağmen neden alınmamıştır?
  10. Rabia Naz’ın Adli Tıp Kurumu'na incelemeye gitmesi gereken elbiselerinin bilinçli biçimde gönderilmediği, Eynesil İlçe Emniyeti'nde bekletilerek delillerin karartıldığı iddiaları doğru mudur?
  11. Ailenin iddia ettiği gibi, Rabia Naz’a çarptığı iddia edilen araç, Giresun Eynesil ilçesi Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu’nun yeğenine mi aittir? Bu kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmasında rağmen neden hakkında bir soruşturma başlatılmamış ve ifadeleri alınmamıştır?
  12. Rabia Naz Vatan’ın ölümünün üzerinin AKP’li milletvekili ve siyasetçilerin araya girmesiyle örtülmeye çalışıldığı iddiaları doğru mudur? Bu iddialar tarafınızca araştırılmış mıdır?
  13. Aynı gerekçeyle TV programlarının dahi Rabia Naz’ın ölümünü detaylarıyla haberleştirmediği iddiaları doğru mudur?
  14. Kamuoyunun tepkisini çeken ve 1 yıldır çözüme kavuşmayan bu şüpheli çocuk ölümüyle ilgili Bakanlığınız neden bir açıklama yapmamaktadır? Bu konuda verilen soru önergeleri neden halen yanıtlanmamıştır?"