Gündem

Ayşe Karaman cinayeti davasında adli tıp raporu: Kandaki ilaç öldürücü düzeyde

03 Şubat 2020 12:28

Ankara'da, Uzman Dr. Özgür Tarhan'ın (46), anestezi teknikeri Ayşe Karaman'ı öldürdüğü suçlamasıyla tutuklu yargılandığı davanın dosyasına Adli Tıp Kurumu raporu girdi. Raporda, Karaman’ın kanında depresyon tedavisinde kullanılan bir ilaçların bulunduğu ve F… adlı ilacın kandaki düzeyinin öldürücü olduğu belirtildi


Adli Tıp, ilacın ölüme neden olduğunu tespit etti

Davanın yarın görülecek 3’üncü duruşması öncesi Adli Tıp Kurumu 5’inci İhtisas Dairesi tarafından hazırlanan rapor dosyaya girdi. Raporda, F... isimli ilacın opiat agonisti olan bir ilaç etken maddesinin olduğu, orta ve şiddetli ağrıların tedavisinde kullanıldığı ve bağımlılık yapma potansiyelinin olduğu belirtildi. F... etkin maddesini içeren müstahzarların tedavi amaçlı olarak yetkili hekim tarafından düzenlenmiş kırmızı reçete ile verilmesi gereken kontrole tabi ilaçlardan olduğunun vurgulandığı raporda, söz konusu ilaç etkin maddesinin uyuşturucu madde olarak kullanılıp kullanılmadığı hususunun mahkeme tarafından değerlendirilmesinin uygun olacağı kaydedildi. Raporda, "F... isimli ilacın 5237 sayılı TCK'nın 188. maddesi kapsamındaki uyuşturucu veya uyarıcı maddelerden olduğu, saptanan F...'nin kan düzeyinin öldürücü olduğu mütalaa olunur" denildi.

"İlaç suistimal edilme düzeyinin üstünde"


Karaman’ın kanında tespit edilen P... adlı ilacında bağımlılık yapabildiği, uyuşturucu madde etkisi doğuran etkisi nedeniyle suistimal edilebileceği vurgulanarak, "P...'nin uygulanan doza, verilme hızına ve beraberinde etkisini arttıracak madde olup olmamasına bağlı olarak değişmekle birlikte damar içi kullanımında etkisinin 40 saniyede başladığı, bir seferde 140 mg-175 mg'lik dozun etki süresinin 3-5 dakika olduğunun tıbben bilindiği, P...'nin anestezide kullanımındaki kan tedavi edici düzeyinin (narkoz meydana getirme düzeyinin) 2000 ng/ml-4000 ng/ml aralığında olduğu, suistimal edilen kan düzeyinin (uyuşturucu etkisinin görüldüğü ancak narkoz hali oluşturmayan düzeyinin) 220 ng/ml civarında olduğu, ölenin kanında saptanan kan P... düzeyinin suistimal edilme (sedasyon oluşturacak) düzeyinin üstünde ancak narkoz oluşturma düzeyinin altında olduğu oy birliği ile mütalaa olunur" denildi.

Karaman ailesinin avukatı Tevfik Tolga Beyendi, raporla ilgili yazılı açıklama yaptı. Avukat Beyendi, "Adli Tıp mütalaasına göre Ayşe'nin kanında bulunan ilaçlardan iki tanesinin Türk Ceza Kanunu 188’inci maddesi anlamında uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçuna konu maddelerden olduğu tespit edilmiştir. Bu anlamda söz konusu ilaçların sanık Dr. Özgür Tarhan tarafından temin edilen ve suistimal edilen ilaçlar olduğu davanın çeşitli aşamalarında ortaya konmuş ve ispat edilmiş olduğundan, sanığın ayrıca TCK m.188 uyarınca 'uyuşturucu ticareti yapmak' suçundan cezalandırılması gerekmektedir. Yine TCK m.188/8'de diş hekimi, hekim, eczacı, veteriner vb. meslek sahipleri bu meslekleri nedeniyle sahip oldukları imkanı kullanarak bu suçu işlerse 'verilecek ceza yarı oranında arttırılır' denilmektedir. Yani sanığa uyuşturucu madde ticareti nedeniyle verilecek cezada ayrıca cezanın arttırım sebepleri de bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

"Ayşe'nin ölümüne neden olan bu ilaçtır"

Avukat Beyendi, F... isimli ilacın kanser hastalarının ağrılarını dindirmekte kullanılan kırmızı reçeteli ve tehlikeli sınıfında yer alan ilaç olduğunun altını çizerek, "Bu ilacın kandaki miktarının ölümcül düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Yani Ayşe'nin ölümüne sebep olan ilaç bu ilaçtır. Yine Ayşe'nin kanında bulunan ve uyuşturucu sınıfında değerlendirilen P... ise ameliyathane koşullarında anestezi esnasında kullanılan bir ilaçtır. Bu ilacın Ayşe'nin kanındaki miktarı ölümcül düzeyde olmamakla birlikte suistimal düzeyindedir. Davaya konu cinayet mahallinde P... içeren enjektör ve ampuller bulunmakla birlikte, F... içeren herhangi bir enjektör yahut ampul bulunamamış olması Ayşe'nin ölümünün cinayet olduğunu ve delillerin karartılmış olduğunu ortaya koymaktadır" diye konuştu.