Gündem

AYM'den Ali İsmail Korkmaz’ın öldürüldüğü sokakta dövülen başka bir öğrenci için tazminat kararı

10 Temmuz 2019 07:22

Anayasa Mahkemesi (AYM), Eskişehir’de Gezi Direnişi döneminde polislerin döverek öldürdüğü Ali İsmail Korkmaz’ın ölüm yıldönümünde, aynı sokakta dövülen bir başka üniversite öğrencisi için ihlal kararını açıkladı. Darp edilen üniversite öğrencisinin başvurusunu görüşen AYM, eziyet yasağının ihlal edildiğine ve 25 bin lira manevi tazminata hükmetti.

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, Gezi Parkı eylemleri sırasında Ali İsmail Korkmaz’ın Eskişehir’de polisler tarafından dövülerek öldürülmesinin tanığı olan ve aynı sokakta darp edilen Doğukan Bilir’in başvurusunda AYM kararını verdi. AYM, yirmiden fazla yerinden yaralanan ve üç dişi çıkan Bilir’e saldıran polislerin, sadece “basit yaralama” suçundan ceza almasının “orantısız” olduğunu belirterek Anayasanın “Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz” maddesinin ihlal edildiğine hükmetti. AYM, iki polis memuru ve bir sivil saldırganın eziyet yasağının ihlali sonucunun ortadan kaldırılması için yeniden yargılanması kararlaştırıldı. 

"Sürünerek saklandı"

Bilir’in başvurusunda 2 Haziran 2013’te TOMA’dan kaçarken, Korkmaz’ın dövülmesine ilişkin görüntülerin silindiği otelin bulunduğu sokakta yaşananlar AYM kararında şöyle aktarıldı:

“Sokak başında kısa bir süre bekledikten sonra polisin hareketlendiğini görünce otele doğru koşmaya başlamıştır. Bu sırada elleri sopalı, ikisi gaz maskeli, 4-5 kişi sopalarla başvurucuya saldırmıştır. Yere düşen başvurucuya polisler copla vurmuştur. Başvurucu buradan da kaçınca bina arasında kuytu bir yere girmiş, burada tekrar 7-8 kişi tarafından dövülmüştür.”

AYM ayrıca Bilir’e 25 bin TL manevi tazminat ödenmesine ve sanıkların eziyet yasağını ihlali sonuçlarının ortadan kaldırılması yeniden yargılanması yapılmak üzere kararın da Eskişehir 9. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmetti.