Dünya

Aylar süren çekişmenin ardından Senato, 739 milyar dolarlık sağlık hizmeti ve iklim tasarısını 1 oy farkla geçirdi

Tasarının Senato'dan geçmesi, ara seçimler öncesi Biden için kritik bir zafer olarak görülüyor

08 Ağustos 2022 08:39

T24 Dış Haberler

ABD'nin yasama organı Kongre'nin üst meclisi Senato'daki Demokratlar; kapsamlı sağlık, iklim ve vergi düzenlemelerini içeren 739 milyar dolarlık yasa tasarısını geçirerek Temsilciler Meclisi'ne gönderdi.

Tasarının aylar süren çekişmeden sonra Senato'dan geçmesi, ABD Başkanı Joe Biden için 8 Kasım ara seçimleri öncesi büyük bir zafer olarak görülüyor. 

Tasarı, Senato'dan 51 oya karşı 50 oyla geçti. 50 Demokratın tamamı tasarıya destek verirken, 50 Cumhuriyetçinin tamamı da karşı oy kullandı. Eşitliği Başkanı Yardımcısı Kamala Harris'in oyu bozdu. Cumhuriyetçiler, tasarının ekonomiyi daha da kötüleştireceğini savunuyor.

Tasarının, ABD tarihinin en büyük iklim yatırımını temsil ettiği, sağlık alanında ilk kez belirli reçeteli ilaçların fiyatını müzakere etme ve süresi dolan sağlık hizmetleri sübvansiyonlarını uzatma yetkisi verme konusunda büyük değişiklikler içerdiği bildirildi.

Demokratlar, tasarıyı geçirmek için 'bütçe mutabakatı' kuralını yürürlüğe soktu; böylece salt çoğunluk yeterli oldu. Ancak bu karar, tasarıda yer alabilecek başlıkları da sınırladı.

Eğer yasalaşırsa, eski adı "Enflasyon Azaltma Yasası" olan tasarı; sera gazı emisyonlarının azaltılması ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapılması için 369 milyar dolar sağlayacak. 

Demokratlar, tasarının aynı zamanda milyonlarca ABD vatandaşı için sağlık hizmetlerini daha ucuz hale getireceğini belirtti. Ayrılan bütçe sayesinde devletin Medicare sağlık sigortasının reçeteli ilaçların fiyatları için pazarlık yapacağı ve Medicare sahiplerine 2 bin dolarlık harcama kotası getirileceği belirtiliyor. 

Tasarının, bu değişikliklere bütçe sağlamak için yeni vergi düzenlemeleri ile 739 milyar dolar gelir sağlaması bekleniyor.