Aydınlık gazetesi, bugünkü (14 Eylül 2018) manşetinde Türk basınının ABD'nin tuzağına düştüğünü ifade ederek, Star, Sabah, Yeni Şafak, Yeniakit, Vatan, Akşam, Karar, Diriliş Postası, Türkiye ve Hürriyet'in Suriye'ye ilişkin manşetlerini örnek gösterdi. "Türk basınının, Reyhanlı katliamı üzerinden Suriye düşmanlığını körüklediğini ve Amerika'nın tuzağına düştüğünü" ileri süren Aydınlık, "Kamuoyunu uyarıyoruz: Esad düşmanlığındaki inat, Türkiye'nin sınır sahadaki Mehmetçiğin can güvenliğini tehlikeye atıyor" dedi.
Gazete'nin manşetinde yer alan ifadeler aynen şöyle:
"Türkiye'nin milli çıkarları Suriye ile bir araya gelmeyi gerektirirken Türk basını Reyhanlı katliamı üzerinden Suriye düşmanlığını körükleyerek ABD'nin tuzağına düşüyor. Suriye düşmanlığına benzin taşıyan manşetler, Türkiye ile İran ve Rusya arasındaki Astana birlikteliğini bozma çabasında olanların ekmeğine yağ sürüyor. Kamuoyunu uyarıyoruz: Esad düşmanlığındaki inat, Türkiye'nin sınır, sahadaki Mehmetçiğin can güvenliğini tehlikeye atıyor."
TIKLAYIN - İşte Suriye zirvesinden çıkan 12 maddelik Tahran Bildirisi: DAEŞ, Nusra ve El Kaide ortadan kaldırılacak
İdlib'de son durum ne?
Rejim güçlerinin Suriye'deki silahlı muhaliflerin son kalesi olarak görülen İdlib'e yönelik operasyon hazırlığı son dönemde hız kazanmış durumda. Suriye ordusu bölgeye takviye güç göndermeyi sürdürürken İdlib'deki etkili gruplardan olası bir operasyon karşısında savaşacakları yönünde açıklama geldi. Heyet Tahrir Şam'ın lideri Ebu Muhammed el Golani, Suriye'nin diğer kesimlerinde yaşanılanın aksine muhalif grupların İdlib'de teslim olmayacağını, teslim olanların ise ihanet etmiş kabul edileceğini söyledi.
IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'ye ait olduğu öne sürülen ve çarşamba günü yayınlanan ses kaydında da İdlib'den bahsedildi. Bağdadi, Rusya ve Suriye hükümetinin operasyon hazırlığı yaptığı İdlib'in düşmek üzere olduğu uyarısında bulundu.
Suriye ordusu ay başında helikopterle dağıtılan bildirilerle İdlib'de yaşayan sivilleri teslim olmaya çağırmıştı.
Rejim güçlerinin Şam kırsalı ve Dera'da kontrolü sağlamasının ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, geçen ay Rus haber ajansına verdiği röportajda, bir sonraki hedeflerinin İdlib olacağını açıklamıştı. 2017'de çatışmasızlık bölgesi ilan edilen İdlib'de 12 gözlem noktası bulunan Türkiye ise rejim güçlerinin İdlib'e operasyon düzenlemesine karşı çıkıyor.
Birleşmiş Milletler, İdlib'e yönelik olası bir operasyonunun bölgede yaşayan 2.5 milyon kişiyi Türkiye sınırına göçe sürükleyebileceğinden endişe ediyor.
İdlib neden önemli?
2015 yılında Şam yönetiminin kontrolünden çıkan İdlib, Türkiye sınırına 45 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İdlib'in yaklaşık yüzde 60'ı, El Kaide'den ayrıldığını açıklayarak isim değiştiren El Nusra öncülüğündeki Heyet Tahrir Şam'ın kontrolünde bulunuyor.
İdlib; Türkiye, Rusya ve İran'ın garantörlüğünde yürütülen Astana görüşmelerinde varılan mutabakat çerçevesinde Suriye'de kurulan dört çatışmasızlık bölgesinden biri olma özelliğini taşıyor. İdlib, Suriye ordusunun kontrolüne alamadığı tek çatışmasızlık bölgesi konumunda.