Gündem

Avukatlardan maden faciasıyla ilgili çağrı: "Şüpheliler hâlâ suç mahallinde, deliller koruma altına alınsın"

"Böylesi bir işçi katliamıyla ilgili soruşturmanın daha etkin ve şeffaf yürütülmesi lazım"

17 Ekim 2022 17:41

Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden faciasının gerçekleştiği yerde incelemelerde bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği'nden avukatlar, bölgenin hâlâ Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tarafından denetlendiğini söyleyerek savcılığı harekete geçmeye çağırdı. Buna benzer durumların yaşanmaması için olayda şüpheli olabilecek kişilerin bir an önce suç mahallinden uzaklaştırılması ve tüm delillerin koruma altına alınması talep edildi.

Sözcü'den Fırat Fıstık'ın haberine göre; Bartın Amasra’da maden faciasının bölgede incelemelerde bulunan avukatlar tarafından yapılan açıklamada, patlamanın meydana geldiği maden ocağının bir suç mahalli olduğu ve suç mahalli olmasına dönük prosedürün uygulanması gerektiği hatırlatılarak denetimin TTK temsilcilerinin inisiyatifinden alınıp bir an önce Cumhuriyet savcılığı ve kolluk kuvvetlerine teslim edilmesi gerektiği belirtildi.

"Deliller koruma altına alınmalı"

Açıklamanın devamında, “Zira biz daha önce Soma'da çeşitli iş güvenliğine dair defterlerin 1,5-2 yıl sonrasında sanıklar tarafından tutulduğunu, Hendek'te bilgisayarların işveren ekipleri tarafından kaçırılmaya çalışıldığını, Çorlu'da sanıkların delil toplamayı kendilerinin yaptıklarına, istedikleri şekilde düzenleme yaptıklarına üzülerek tanık olduk” denildi.

Buna benzer durumların yaşanmaması için olayda şüpheli olabilecek kişilerin bir an önce suç mahallinden uzaklaştırılması ve tüm delillerin koruma altına alınması talep edildi.

"Böylesi bir işçi katliamıyla ilgili soruşturmanın daha etkin ve şeffaf yürütülmesi lazım"

“Ayrıca tüm Türkiye'nin ve dünyanın gündeminde olan böylesi bir işçi katliamıyla ilgili soruşturmanın daha etkin ve şeffaf yürütülmesi lazım” denilen açıklamada, savcılığın bir an önce soruşturma ile ilgili şeffaf bilgileri kamuoyuyla paylaşması gerektiğinin altı çizildi:

“Yürütülen soruşturmada çeşitli safhalarda savcılık tarafından veya ilgililer tarafından bilgilendirme yapılmasının zorunluluk olduğunu düşünüyoruz.

Bugüne kadar savcılık tarafından yeterli ve doyurucu bir açıklama yapılmamış olması, hala gözaltına alınan olup olmadığı, kimler hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmadığı konusunda bir bilgi verilmiş değildir. Bizim de sahada edindiğimiz bilgiler doğrultusunda ulaşabildiğimiz bir veri yok.

Bu sebeple de savcılığın bir an önce katliama sebep olan kişilerle ilgili soruşturmayı başlattığını, gözaltı ve tutuklama işlemlerinin başlatıldığını duyurulması, kamuoyunun ve acılı ailelerin acılarının giderilmesiyle ilgili çok önemli bir aşamadır.

Bu noktadan sonrasında hem bilirkişi incelemelerinin hem de keşifle ilgili bir an önce uzman, tarafsız bilirkişiler tarafından incelemelerin yapılması, gerekli el koymaların yapılması gerekmektedir.”