Gündem

Avukat Selçuk Kozağaçlı 2 yıldır cezaevinde

14 Kasım 2019 16:36

Ekim ayında "örgüt üyeliğinden" aldığı 11 yıl 3 ay hapis cezası hakkındaki istinaf başvurusu reddedilen Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukat Selçuk Kozağaçlı iki yıldır cezaevinde.

Darbe girişiminin ardından 2016'da KHK'yla kapatılan ve 2019 Ekim ayında tekrar tüzel kişiliğini kazanan Çağdaş Hukukçular Derneği'nin genel başkanı olan Selçuk Kozağaçlı, ağustos ayında cezaevinden yazığı mektubunda şunları ifade etmişti:

"Her belediye başkanında heyecan uyandıracak kadar turistik bir kasaba burası; binlerce haftalık ziyaretçinin yanında bayramda on binlerce insan sabahın erken saatinden hava kararıncaya kadar buralarda oluyor. Uğultusunu duyuyoruz.

Bir ve üç kişilik tecrit, başka hiçbir saldırıya ihtiyaç duyulmaksızın, yedi gün ve yirmi dört saat işkence anlamına geliyor. Bunu başka fiziksel saldırılara ihtiyaç duymadıkları anlamında söylemiyorum, hapishane her daim şiddet mekanıdır. Aynı zamanda direniş mekanıdır elbette.

Kapatılmasının haksız olduğuna inanların iradesini kırmak güçtür. Gazeteleri sınırlanan, politik dergileri verilmeyen, kitaplarına kota, mektuplarına sansür uygulanan insanlar direniyor.

Bugünlerde Grup Yorum üyeleri açlık grevinin kırklı günlerindeler. Geçmişte çoğumuz yaptık ve gelecekte de yapılacak. Sesimizi duyurmak, haksız saldırıyı geriletmek için sakatlığı, ölümü göze alıyor insanlar.

Periyodik olarak kapıları dövüyoruz, saati gelince sloganlar atıyoruz, keyfi aramaları, tutumları, pervasızlığı protesto ediyoruz. Onlarca yıldır yapılageldiği gibi."

Kasım 2017'de tutuklanan Selçuk Kozağaçlı, son olarak, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma katliamı davasında bazı ailelerin avukatlığını da yürütüyordu.

Selçuk Kozağaçlı yargılandığı davanın Eylül 2018'de görülen ilk duruşmasında düğer tutuklu avukatlarla beraber tahliye edilmiş ancak, aynı gün tahliye edilen avukatların hepsi hakkında “tutuklamaya yönelik yakalama kararı” çıkarılmıştı

Tahliye kararı veren mahkeme heyetinin görev yerleri değiştirilirken, yakalama kararı üzerine mahkemeye giden Selçuk Kozağaçlı, kaçma şüphesi olduğu iddiasıyla yanında müdafisi olmadan tutuklanmıştı.

Mart 2019'da Kozağaçlı "silahlı örgüt yöneticiliği, örgüt üyeliği, yardım ve yataklık" suçlamasıyla yargılandığı davada 11 yıl 3 ay ceza almıştı. Karara itiraz eden Kozağaçlı'nın ve yargılanan diğer avukatların istinaf başvurusu reddedildi. Dava kapsamında 5 yılın üzerinde ceza alan 11 avukat için Yargıtay'a yolu açık.

TIKLAYIN - Çağdaş Hukukçular Derneği davasında istinaf başvurusu reddedildi