Dünya

Avrupa Konseyi'nden anket: Avrupalılar Trump'a güvenmiyor

“Trump’ın Avrupa’da ‘zehir’ olarak görüldüğü ortaya çıktı"

10 Eylül 2019 16:47

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi tarafından yapılan bir anket sonucunda Avrupalılar arasında ABD Başkanı Donald Trump’a güvenenlerin oranının yüzde 5 olduğu ortaya çıktı. Anket aynı zamanda Avrupa vatandaşlarının çoğunun Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bir ‘tampon bölge’ olarak kalmayı tercih ettiğini gösterdi.

The Independent’da yer alan habere göre, Avrupa vatandaşlarının çoğu Rusya’nın Avrupa’ya düzensizlik getirmeye amaçladığını düşünüyor. Bu his Danimarka’da yüzde 44, Fransa’da yüzde 40, Almanya’da yüzde 38, İtalya’da 42 ve İspanya’da yüzde 44 oranında görülüyor.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin ‘İnsanlara ne istiyorlarsa verin: Güçlü bir Avrupa dış politikası için güçlü talep’ başlıklı raporunda yer verilen anket sonucu vatandaşların birliğin diplomatik anlamda ‘kendine yeter’ konuma gelmesini istediğini gösterdi. Ankete katılanlar, Avrupa’nın ekonomik çıkarlarını korumak konusunda yeterince güçlü olmadığını düşünüyor.

Katılımcıların yarısından çoğu Avrupa Birliği’nin İran’ı nükleer anlaşmada tutma konusundaki çabalarını takdir ediyor.

Raporun yazarı Susi Denisson, “Trump’ın Avrupa’da ‘zehir’ olarak görüldüğü ortaya çıktı bu da ABD Güvenlik Garantisi’ne duyulan güvensizliği gösteriyor. İnsanlar artık bir zamanlar var olan müttefikliğe güvenmiyor” dedi.