Gündem

Avrupa Konseyi'nden kayyım tepkisi: 3 belediye başkanı Türk halkının özgür iradesiyle seçildi

"Kongre, durumu yakından izlemeye devam edecek"

20 Ağustos 2019 12:33

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Diyarbakır, Van ve Mardin belediyelerine kayyım atanmasına ilişkin açıklama yaptı. Konsey Başkanı Anders Knape, belediye başkanlarının görevden alınmasından derin endişe duyduklarını açıkladı. 3 şehirde de belediye başkanlarının halkın adil ve özgür iradesiyle seçildiğini vurgulayan Knape, Kongre'nin durumu takip edeceğini söyledi. 

TIKLAYINIZ- İçişleri Bakanlığı: Diyarbakır, Mardin ve Van Belediye Başkanları görevden alındı

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı'ndan yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

"Türk yetkililerin ülkenin güneydoğusunda bulunan şehirlerde seçilmiş üç büyükşehir belediye başkanını görevden alma ve yerine vali atama kararına ilişkin derin endişemi açıklıyorum. 

Bu üç belediye başkanı, 31 Mart 2019'da Kongre'nin gözlemleriyle, Türk insanlarının adil ve özgür iradesi sonucunda seçildi.

Kongre geçmiş yıllarda, Türkiye'de yerel seçilmiş temsilcilere yönelik yargı süreçlerinin 'aşırı' kullanımına yönelik endişelerini açıklamıştı. Bu uygulamalar yerel demokrasinin uygulanmasını ciddi bir şekilde engelliyor. 

Aynı zamanda Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nin 2017'de Türkiye'de seçilmiş temsilcilerin durumuna ilişkin hazırladığı öneriyi hatırlatıyorum ve Türk yetkililerine konuyla ertelemeden ilgilenmeleri ve belediye meclislerinin belediye başkanı değişme durumunda seçme yetkilerini geri vermeleri çağrısı yapıyorum. 

TIKLAYINIZ- Sadece başkanlar değil belediye meclisleri de askıda; işte 10 soruda belediyelerde kurulan ‘kayyım’ düzeni

Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Ofisi durumu yakından izlemeye devam edecek ve 11 Eylül 2019'da yapılacak gelecek toplantıda özellikle görüşülecek. Bu konu aynı zamanda 1-4 Ekim tarihleri arasında Türkiye'de 'Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın uygulanıp uygulanmadığına yönelik izleme çalışmasında masaya yatırılacak" 

"Yerel demokrasinin işleyişine zarar veriyor" 

Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği Sözcüsü Daniel Holtgen de Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasının “31 Mart seçimleri ve yerel demokrasinin işleyişine zarar verdiğini” söyledi.

Twitter’dan bir paylaşımda bulunan Holtgen, “Bu ciddi bir kaygı. Durumu yakından izlemeye devam ediyoruz” dedi.

Ne olmuştu? 

İçişleri Bakanlığı kararıyla, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan görevden alındı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesine Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesine Van Valisi Mehmet Emin Bilmez başkan vekili olarak görevlendirildi.