Dünya

Avrupa Birliği Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi: Türkiye hükümeti ciddi anlamda rota değiştirmeden üyelik süreci devam edemez

19 Temmuz 2023 15:46

T24 Dış Haberler

Avrupa Birliği'nin yasama organı Avrupa Parlamentosu'nun Dış İlişkiler Komitesi, mevcut şartlarda Türkiye'nin üyelik sürecinin ilerleyemeyeceğini belirtti. 

AP Dış İlişkiler Komitesi tarafından salı günü kabul edilen raporda, "Türkiye hükümeti ciddi anlamda rota değiştirmezse üyelik sürecinin mevcut şartlarda devam edemeyeceği" vurgulandı. 

AP üyeleri, mevcut "tıkanmanın" aşılması ve Brüksel ile Ankara'nın daha yakın partnerler haline gelmesi için Türkiye, AB ve üye ülkelere bir "düşünme sürecine girme" çağrısında bulundu. AP üyeleri, bu doğrultuda Türkiye-AB ilişkileri için "daha uyumlu ve gerçekçi" bir çerçeve yaratılabileceğini ifade etti.

Raporda Türkiye'nin AB'ye hala bir aday ülke olduğu vurgulanırken, "Ankara'dan demokratik değerlere, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına ve AB değerlerine saygı göstermesinin beklendiği" ifade edildi. AP üyeleri ayrıca Türkiye'nin güvenlik, ticaret ve ekonomik ilişkiler, göç alanlarında çok önemli bir partner olduğunu ifade etti. 

Dış ve güvenlik politikalarında uyum, üyelik sürecinin en düşük seviyesinde

Raporda ayrıca Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini en kısa sürede Meclis'ten geçirmesi istendi. 

Kabul edilen raporda Türkiye ile AB'nin ortak dış ve güvenlik politikasının yüzde 7 seviyesinde uyumla üyelik sürecinin en düşük seviyesine geldiğini bildirdi. Bu sonuca göre Türkiye'nin aday ülkeler arasında AB'nin ortak dış ve güvenlik politikasıyla en az uyum içinde olan ülke olduğuna dikkat çekildi.

Öte yandan AP parlamenterleri, Türkiye'nin BM Genel Kurulu'nda Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığını kınamasından memnun olduklarını ifade ederken, BM yaptırımları dışında Rusya'ya yönelik ortak yaptırımlara katılmamalarından üzüntü duyduklarını da aktardı. 

AP üyeleri, AB'nin Türkiye'deki göçmenleri ve 6 Şubat depremleri sonrası tekrar inşaatı destekleyeceğini bir kez daha taahhüt etti.

AP Türkiye Raportörü: AB üyelik süreci jeopolitik pazarlıkla hayata dönmez

AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, "Son zamanlarda Türk hükümetinin AB üyelik sürecini tekrar canlandırmayı istediğini gördük. Bu, jeopolitik pazarlıklarla değil, Türk yetkililer temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğündeki geri kayışı durdurmaya gerçekten niyetli olduklarını gösterdikleri zaman olur. Türk hükümeti gerçekten bunu istiyorsa somut reform ve hamleler yapmalılar" dedi. 

Rapor, AP Dış İlişkiler Komitesi'nde 47 evet, 0 hayır ve 10 çekimser oyla kabul edildi. Rapor, ilerleyen zamanlarda AP Genel Kurul toplantısında oylanacak. 

Erdoğan ne demişti?

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen NATO Liderler Zirvesi öncesi kameralar karşısına geçen Erdoğan, “Şu an 50 yılı aşkın zamandır Avrupa Birliği kapısında bekletilen bir Türkiye var ve şu anda NATO üyesi ülkelerin hemen hemen tamamı Avrupa Birliği üyesidir. Türkiye’yi Avrupa Birliği kapısında 50 yılı aşkın zamandır bekleten bu ülkelere buradan sesleniyorum ama aynı zamanda Vilnius’ta da sesleneceğim; önce gelin Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde önünü açın, ondan sonra biz de Finlandiya ile ilgili nasıl onun önünü açtıysak, İsveç’in de önünü açalım” demişti.