Gündem

Avrupa Birliği’nden Türkiye’de ‘dijital dönüşüm’ atağı

Fotoğraf: T24

29 Kasım 2022 18:32

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, AB ve Türkiye’deki şirketlerin yıllardır yeşil dönüşüm üzerine çalıştıklarını, şimdi ise dijital dönüşüme de odaklanmak istediklerini belirtti. 

TÜSİAD’ın İstanbul'da AB ülkelerinin diplomatik temsilcileriyle ‘dijital dönüşüm’ üzerine düzenlediği toplantıdan önce T24’e özel açıklamalarda bulunan Meyer-Landrut, dijital dönüşüm konusunda Türkiye ve Avrupa Birliği arasında işbirliğinin önemini vurguladı. 

AB’de toplumun ve ekonominin bir ‘ikiz değişim’le karşı karşıya olduğunu ifade eden Meyer-Landrut, hem yeşil hem dijital dönüşüm üzerine yoğun olarak çalıştıklarını belirtti. 

“Türkiye iş dünyasından temsilciler ve şirketlerle son üç yıldır dönüşümün yeşil tarafı üzerine birçok temas kurduk. Ama şimdi dijital dönüşüme odaklanacağız” diyen Meyer-Landrut, bunun önemini “Tüketimi azaltmak ve karbon ayak izimizi azaltmak için dijital çözümlere ihtiyacımız var” diyerek açıkladı. 

Meyer-Landrut, “Ancak bu dijital dönüşüm aynı zamanda çok enerji tüketimi gerektiriyor. O yüzden bunu yeşil dönüşüme katkı sağlayacak şekilde nasıl yapabileceğimize kafa yormamız gerekiyor” diye devam etti. 

Salı günü TÜSİAD temsilcileriyle birlikte Arçelik Araştırma Merkezi’ni ziyaret ettiklerini söyleyen Meyer-Landrut, “Burada dijital dönüşümün üretimi şimdiden nasıl etkilediğini gördük. Ev aletlerinin enerji tasarrufu artıyor” dedi. 

Türkiye’deki birçok şirketin ‘Avrupa’nın değerler zincirine’ entegre olduğunu belirten Büyükelçi, Ufuk Avrupa programına Türkiye’nin tamamen katılmasıyla işbirliği fırsatlarının daha da artacağını ifade etti.

Yeşil dönüşümle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Meyer-Landrut, Türkiye’de İklim Kanunu tamamlanıp yasalaştıktan sonra Brüksel-Ankara hattında bu konuda da nasıl bir yol haritası izleneceğinin netleşeceğini söyledi. AB ve Türkiye arasında yüksek seviyede iklim diyalogları yapıldığını ifade eden Meyer-Landrut, “Doğru yolda olduğumuza inanıyorum” diye konuştu. 

“Türkiye son bir buçuk yılda yeşil dönüşüm konusunda birçok adım attı” diyen Meyer-Landrut, “Şimdi anladığım kadarıyla İklim Kanunu tüm bunları pekiştirecek” değerlendirmesinde bulundu. 

Meyer-Landrut, “Küresel ısınmanın Paris’te belirlenen 1.5 derece sınırını aşmak istemiyorsak elimizi çabuk tutmalıyız” dedi. 

TÜSİAD Genel Merkezi'nde, TÜSİAD Yönetim Kurulu ve ilgili Yuvarlak Masa üyelerinin katılımıyla TÜSİAD'ın dijital dönüşüm çalışmalarına ve iş dünyasının dijital dönüşüm tecrübesine odaklanılan toplantıda Avrupa Birliği üye ülkelerinin Türkiye’deki diplomatik misyonlarından 20’si katılım gösterdi.