Dünya

Ateşkes bitti, Gazze'de saldırılar sürüyor: Katar, müzakerelerin devam ettiğini açıkladı

Sağlık yetkilileri, Cuma akşamına kadar İsrail saldırılarında 184 kişinin öldüğünü, en az 589 kişinin yaralandığını ve 20'den fazla evin vurulduğunu söyledi

02 Aralık 2023 08:25

T24 Dış Haberler

Gazze'de bir haftalık ateşkesin uzatılmaması sonra yeniden başlayan çatışmalar bugün ikinci gününde. Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un doğu bölgelerinin yoğun bombardıman altında olduğu aktarıldı. 

Sağlık yetkilileri, Cuma akşamına kadar İsrail saldırılarında 184 kişinin öldüğünü, en az 589 kişinin yaralandığını ve 20'den fazla evin vurulduğunu söyledi.

Daha önce ana savaş bölgesi olan Gazze'nin kuzeyinde, yıkıntıların üzerinde büyük duman bulutları yükseldi. Bölge sakinleri ve Hamas yetkilileri, roket güdümlü el bombalarıyla donanmış savaşçılarının Gazze Şehri'nin kuzeyindeki Şeyh Radvan mahallesinde İsrail askerleri ve tanklarıyla çatıştığını söyledi.

Hamas Tel Aviv'i hedef aldığını açıkladı ancak Tel Aviv'de can kaybı ya da hasar olduğuna dair bir haber gelmedi.

Hamas'ın müttefiki olan İran destekli Lübnanlı grup Hizbullah, sınırdaki İsrail askeri mevzilerine birkaç saldırı düzenlediğini söyledi.

"Dünyadaki cehennem Gazze'ye geri döndü"

Birleşmiş Milletler çatışmaların insani acil durumu daha da kötüleştireceğini söyledi. Cenevre'deki BM insani yardım ofisi sözcüsü Jens Laerke, "Dünyadaki cehennem Gazze'ye geri döndü" dedi. "Bugün birkaç saat içinde çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. Ailelere tekrar tahliye etmeleri söylendi. Umutlar yıkıldı" diyen BM yardım şefi Martin Griffiths, Gazze'deki çocuk, kadın ve erkeklerin "gidecek güvenli bir yerleri ve hayatta kalmak için çok az şeyleri" olduğunu söyledi.

Ateşkeste "kadın İsrailli askerler" sorunu

Hamas'ın her gün 10 rehineyi serbest bırakması koşuluyla 24 Kasım'da başlayan ateşkes iki kez uzatılmış ve İsrail ateşkesin devam edebileceğini söylemişti. Ancak kadın, çocuk ve yabancı rehinelerin serbest bırakıldığı yedi günün ardından arabulucular daha fazla rehinenin serbest bırakılması için bir formül bulamadı.

İsrail, Hamas'ı elindeki tüm kadınları serbest bırakmayı reddetmekle suçladı. Filistinli bir yetkili, anlaşmazlığın kadın İsrail askerleri yüzünden çıktığını söyledi.

Katar, müzakerelerin devam ettiğini açıkladı

Katar, ateşkesin yeniden sağlanması için İsrailliler ve Filistinlilerle görüşmelerin devam ettiğini ancak İsrail'in Gazze'ye yönelik yeni bombardımanının işleri karmaşıklaştırdığını söyledi.

ABD, Hamas'ı sorumlu tuttu

ABD, çatışmaların yeniden başlamasından Hamas'ı sorumlu tuttu ve serbest bırakılacak rehinelerin yeni bir listesini sunmadığını söyledi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Washington'un ateşkesi yeniden tesis etmek için diplomatik olarak çalıştığını söyledi.

Kaliforniya'da bir basın toplantısı düzenleyen Austin, "İsrail, Mısır ve Katar'la birlikte ateşkesi yeniden hayata geçirmek için çalışmaya devam edeceğiz" dedi ve Hamas'ı rehinelerle ilgili koşulları yerine getirmemekle ve Kudüs'te bir saldırı düzenlemekle suçladı.

Filistin Kızılayı: Refah'tan yardım sevkiyatı durdu

Filistin Kızılayı, İsrail güçlerinin Mısır'la olan Refah sınır kapısından Gazze'ye yapılan tüm yardım sevkiyatını durdurduğunu söyledi.

İsrail'in Filistinlilerle sivil koordinasyon ajansı COGAT, ateşkes kapsamında kabul edilen yardımların durdurulduğunu ancak Washington'un talebi üzerine su, gıda ve tıbbi malzeme taşıyan "düzinelerce" kamyonun bölgeye ulaştığını söyledi.

Üst düzey bir ABD'li yetkili, ABD'nin Gazze'nin güneyine yapılacak herhangi bir askeri operasyonda sivillerin zarar görmesini en aza indirmek için İsrail ile bir plan üzerinde çalıştığını söyledi.