Dünya

"Assange'ın büyükelçiliğe sığınması Britanya vergi mükelleflerine 16 milyon sterline mal oldu"

Assange dün 50 hafta hapis cezasına çarptırılmıştı

02 Mayıs 2019 09:13

T24 Dış haberler

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın 7 yıl boyunca Londra'daki Ekvador Büyükelçilik binasında kalmasının Britanyalı vergi mükelleflerine 16 milyon sterline mal olduğu bildirildi. 

Assange'ın Ekvador Büyükelçiliğinde kaldığı süre boyunca bina polis tarafından aralıksız olarak izlenmişti. Hakim Deborah Taylor dün duruşmaya çıkan ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmek" suçundan 50 hafta hapis cezasına çarptırılan Assange'ın "Büyükelçilikte geçirdiği 7 yılın Britanya'ya vergi ödeyen insanlara 16 milyon sterline(yaklaşık 125 milyon TL) mal olduğunu" ifade etti.  

Britanya basını 16 milyonun çoğunun Assange'ı takip etmek ve gözlemek için yapılan harcamalar olduğunu bildirdi.

Wikileaks kurucusu Assange, Haziran 2012'de, hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç'e iadesi gündemdeyken Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Assange duruşmada "kefalet şartlarını yerine getirmediği" gerekçesiyle özür diledi. Wikileaks'in kurucusunun savunma ekibi Assange'ın kefalet şartlarını yerine getirmeyip Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınmasıyla ilgili olarak da "ABD'ye iade edileceğini düşünüyordu. Çaresiz bir adamdı" diye konuştu.