Dünya

Aşırı sağcı AfD, Avrupa Parlamentosu'ndaki grubundan ihraç edildi

AfD'nin Haziran ayındaki Avrupa seçimlerindeki liste başı adayı, geçtiğimiz hafta sonu Nazi SS'lerinin "hepsinin suçlu olmadığı" yönünde bir açıklama yapmıştı

24 Mayıs 2024 09:21

T24 Dış Haberler

Aşırı sağcı Alman partisi Alternative für Deutschland (AfD), politika tercihleri ve bazı liderlerinin davranışlarıyla ilgili yaşanan bir dizi tartışmanın ardından Avrupa Parlamentosu'ndaki grubundan ihraç edildi.

Popülist aşırı sağ partilerden oluşan ID grubu Perşembe günü yaptığı açıklamada "Avrupa Parlamentosu'ndaki Kimlik ve Demokrasi grubunun bürosu bugün Alman delegasyonu AfD'yi derhal geçerli olmak üzere dışlamaya karar verdi" dedi.

AfD'nin Haziran ayındaki Avrupa seçimlerindeki liste başı adayı, geçtiğimiz hafta sonu Nazi SS'lerinin "hepsinin suçlu olmadığı" yönünde yaptığı yorumların eleştirilmesi üzerine önceki gün parti liderliğinden istifa etmiş ve tüm kampanya faaliyetlerinden vazgeçmişti. Grup Facebook sayfasından yaptığı açıklamada "ID grubu artık AfD'nin Avrupa Parlamentosu seçimleri liste başı Maximilian Krah'ın karıştığı olaylarla ilişkilendirilmek istemiyor" demişti. 

Krah'ın İtalyan La Repubblica gazetesine yaptığı yorumlar, 2019'dan bu yana AfD ile birlikte ID'nin önemli bir üyesi olan Fransa'nın aşırı sağcı Ulusal Ralli'sinin (RN) bu hafta, seçimlerden sonra artık Alman partisiyle aynı grupta yer almayacağını söylemesiyle sonuçlandı. Yıllardır partisini normalleştirerek ana akım seçmenlere hitap etmeye çalışan RN lideri Marine Le Pen, Çarşamba günü yaptığı açıklamada AfD'yi en radikal unsurları tarafından rehin tutulmakla suçlayarak "temiz bir kopuş" yapması gerektiğini söyledi.

İtalya'da Matteo Salvini'nin Ligi, Avusturya'da Özgürlük Partisi (FPÖ), Hollanda'da Geert Wilders'in Özgürlük Partisi (PVV) ve Belçika'da Vlaams Belang'ın da dahil olduğu ID, parlamentodaki iki aşırı sağ gruptan daha radikal ve AB karşıtı olanı.

Anketlerin sandalye sayısını 59'dan 85'e çıkaracağını öngördüğü ID, 6-9 Haziran seçimlerinin en büyük kazananı olacaktı. Ancak AfD'nin tahmini 16 milletvekilinin ihraç edilmesi ID'nin beklenen kazanımlarını önemli ölçüde azaltacak ve muhtemelen parlamentonun sert sağ güçlerinin toptan yeniden düzenlenmesini gerektirecek.