Gündem

Artvin'de sel; dereler taştı, yollar kapandı

Meteoroloji sel ihtimaline karşı uyarıda bulunmuştu

28 Eylül 2019 09:51

Artvin'in Borçka ilçesinde şiddetli yağış, sel ve heyelanlara neden oldu. İlçedeki bazı ev ve iş yerlerinin zemin katlarını su bastı. Hopa- Borçka karayolu da derenin taşması sonucu ulaşıma kapandı. Belediye Başkanı Ercan Orhan, gerekli müdahalelerin yapıldığını belirterek herhangi bir can kaybı olmadığını söyledi. 

Kentte sabah saatlerinde etkili olan şiddetli yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Borçka ilçesinde yağış nedeniyle Borçka deresi taştı. İlçede bazı köy ve mahalle yolları heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı. Taşkınlar sonucu çok sayıda iş yeri ve mahalle camisi zarar gördü. Bölgede hasar tespit çalışması başlatılırken, dere sularının taşması sonucu sele kapılan bir kamyon kasası Borçka'ya 26 km mesafedeki Artvin'in sahil ilçesi Hopa'ya kadar ulaştı. O anlar cep telefonu kameralarına yansıdı. 

Bir dere daha taştı, istinat duvarı yıkıldı, 13 kişi mahsur kaldı

Öğle saatlerinde İçkale Deresi taştı. Sel suları nedeniyle debisi yükselen dereyi çevreleyen istinat duvarı çöktü. Çöken duvarın bitişinde yer alan arazide yaya olarak kullanılan asma köprünün bir kısmı da sulara gömüldü. Bölgede tek katlı ve 3 katlı binalarda oturanlar, su baskını sonucu evlerinde mahsur kaldı. İhbar üzerine bölgeye AFAD ekipleri sevk edildi. Sel sularının sürüklediği moloz, balçık ve su kaplı bölgede ekipler, evde mahsur kalanlan 13 kişiyi kurtarmak için çalışma başlattı. Mahsur kalanların bazıları kendi imkanlarıyla göle dönen arazilerinden çıkmayı başarırken, bazıları ise tek katlı evin yüksek duvarı üzerine çıkarak kurtarılmayı bekliyor. 

Borçka Belediye Başkanı: Gerekli çalışmalar yapılıyor, henüz can kaybı haberi yok

Borçka ve Hopa ilçelerine AFAD ekipleri sevk edilirken, Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan açıklamalarda bulundu. Gece 02:00 sıralarında şiddetli yağışın başladığını belirten Orhan, "Müdahaleler yapılıyor. Yağmur şiddetle devam ediyor. Fakat şuanda her şey kontrol altına alınmış durumda. Belediye'nin bütün birimleri şuanda hazır halde bekletiliyor. Gerekli çalışmalar yapılıyor sevindirici tarafı can kaybının olmaması, ufak çaplı hasarlar mevcut. Yağmurun bu şekilde devam etmesi bizi biraz korkutuyor. Yağmur böyle devam ederse bizde gerekli önlemleri elimizden geldiğince almaya çalışacağız" dedi. 

"Burası eğimli bölge bu eğimli bölgelerde şiddetli yağışlarda heyelanlar oluyor" diyen Orhan "Sadece bir eve heyalan arkadan girip ön taraftan çıkmış. Orada yaşayan insanlar köyde olmasından dolayı can kaybı olmadı. Sadece maddi kayıp söz konusu. Hopa-Borçka karayolu geçici olarak ulaşıma kapatıldı. Bununda nedeni derenin çok büyük olması nedeniyle karayoluna taşma durumları söz konusu olabiliyor. Herhangi bir kayıp olmasın diye önlemler alınıyor" ifadelerini kullandı.