Spor

Arsenal'den Mesut Özil'in 'Uygur Türkleri' paylaşımına ilişkin açıklama: Tamamiyle kişisel fikri

15 Aralık 2019 14:43

Arsenal'de forma giyen futbolcu Mesut Özil'in Çin hükümetinin Uygur Türklerine yönelik uygulamalarına yaptığı eleştirel yorumların üzerine takımdan açıklama geldi. Arsenal, Özil'in açıklamalarıyla arasına mesafe koyarak "Özil'in açıklamaları tamamen kişisel fikri" dedi.

Özil'in Uygur Türklerine destek açıklamalarının ardından İngiliz futbol takımının Çin'in Twitter benzeri Weibo platformu üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Özil'in sözleri tamamen onun kişisel fikri. Bir futbol kulübü olarak Arsenal, her zaman kendini siyasete girmeme prensibine bağlı tutar" Arsenal, aynı açıklamayı Twitter üzerinden yapmadı. 

Mesut Özil, Çin yönetiminin Uygur Türklerine yönelik uygulamalarına tepki göstererek Uygurlar için "Zulme karşı koyan savaşçılar" demişti. Özil paylaşımında şunları söylemişti: "Çin'de Kuran'lar yakıldı, camiler kapatıldı, medreseler yasaklandı. Bütün bunlara rağmen Müslümanlar sessiz kaldı" 

Çin'in Twitter benzeri uygulaması Weibo'da Özil'in açıklamalarının ardından Arsenal futbol takımına pek çok tepki verildi.

Birleşmiş Milletler ve insan hakları örgütleri Çin'de yaklaşık 1 ve 2 milyon arasında Uygur Türk'ünün gözaltında kamplarda tutulduğunu ve kötü koşullara maruz bırakıldığını belirtiyor. Çin hükümeti herhangi bir kötü muamele olduğunu reddediyor.