Dünya

Aramco saldırısının uydu görüntüleri yayımlayan Washington: Geliş yönü Yemen değil, İran'ın işi olduğuna şüphe yok

Saldırı petrol fiyatlarının son 28 yılın zirvesini görmesine sebep olmuştu

16 Eylül 2019 22:33

New York Times, ABC ve Reuters'e konuşan ABD yönetiminden yetkililer, Suudi Arabistan'ın doğusundaki iki petrol tesisine yönelik saldırıların yönü ve çapının Husilerin işi olduğuna şüphe düşürdüğünü söyledi. ABD'li yetkililer, "İran'ın sorumlu olduğuna şüphe yok. Ne derseniz deyin, başka aday yok" iddiasında bulundu.

Suudi petrol şirketi Aramco'ya saldırı petrol üretiminin yüzde 50 oranında düşüp 5,7 milyon varil azalmasına ve petrol fiyatlarının 28 yılın zirvesini görmesine neden olurken, suçlamalar havada uçuşuyor. 

ABD yönetimi, Aramco'nun iki tesisine düzenlenen saldırılarla ilgili uydu görüntüleri yayımlayıp bunların gerisinde İran'ın olduğu savlarını doğrulayan kanıtlar bulunduğunu ileri sürdü.

Yemen'de Mart 2015'te yönetimi ele geçiren Şii Husilerin üstlendiği saldırılarla ilgili ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo doğrudan Tahran'ı suçlamış, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi ise şu yanıtı vermişti:

"Suudi petrol tesislerine saldırıların arkasında İran'ın eli iddiası, azami yalandır. Amerikalılar, İran'a karşı azami baskı politikasında başarılı olamadıkları için azami yalan politikasını benimsedi. Pompeo'nun böyle kör ve sonuçsuz suçlama ve ifadeleri, diplomatik açıdan anlaşılmaz ve anlamsızdır."

"İran'ın sorumlu olduğuna şüphe yok"

Ancak New York Times, ABC ve Reuters'e konuşan Trump yönetiminden yetkililer, Suudi Arabistan'ın doğusundaki iki tesise yönelik saldırıların yönü ve çapının Husilerin işi olduğuna şüphe düşürdüğünden söz etti.

ABD'li yetkililer, saldırıların tam tersi yönden geldiğini sandıklarını, bunun da Yemen'den ziyade İran'dan kaynaklanmış olabileceği ve güdümlü füzelerle düzenlenmiş olabileceği anlamına geldiğini söyledi.

Saldırılar nereden kaynaklanırsa kaynaklansın İran'ın sorumlu olduğuna inandıklarını dile getiren yetkililer, "İran'ın sorumlu olduğuna şüphe yok. Ne derseniz deyin, bundan kaçış yok. Başka aday yok" dedi.

Tesislerde 19 vuruş noktası ve saldırıların batı-kuzey-batı yönünden geldiği saptandı, ancak Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölge Aramco tesislerinin güneybatısında kalıyor.