Ekonomi

Aramco'nun halka arzında talep 44,3 milyar dolara ulaştı

Suudi Arabistan, 25 milyar dolardan fazla kaynak toplamayı planlıyor

30 Kasım 2019 22:25

Suudi Arabistan'ın petrol şirketi Saudi Aramco'nun ilk halka arz sürecinde kurumsal ve bireysel yatırımcılardan gelen toplam talep 44,3 milyar dolar (166 milyar riyal) ile hükümetin hedefinin 1,7 katına ulaştı.

Bloomberg HT'nin haberine göre, dün akşama kadar süren son talep toplamada 4,9 milyon kişi Aramco hissesi almak için başvuruda bulundu. Başvuruların toplam değeri 47,4 milyar riyal olarak gerçekleşti.

Halka arz sürecinin ana yöneticilerinden Samba Capital'e göre kurumsal yatırımcılar 118,9 milyar riyallik (yüzde 10.5'i Suudi Arabistan dışından) hisse başvurusunda bulundu. Kurumsal yatırımcılar gelecek hafta Çarşamba gününe kadar başvurabilecek.

Suudi hükümeti 1.6-1,7 trilyon dolar arası değerlemedeki şirketin yüzde 1,5'ini satarak 25 milyar dolardan fazla kaynak toplamayı planlıyor.

Aramco'nun borsaya giriş planı: "Vizyon 2030"

Petrol devinin borsaya girişi Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın ülke ekonomisindeki değişiklik planlarının önemli bir parçasını oluşturuyor. "Vizyon 2030" adlı ekonomik reform planıyla Suudi Arabistan, petrolden elden edilecek gelirleri başka sektörlere yatırmayı planlıyor.  

Aramco'nun halka arzı 2017 yılında planlanmış, ancak daha sonra ertelenmişti. Aramco şirketine ait iki tesise 14 Eylül'de, büyük bir yangına neden olan saldırılar düzenlenmiş ve bu saldırıları Yemen'de savaşan Şii Husiler üstlenmişti. Aramco şirketinin açıklamasına göre, söz konusu saldırı günlük 5,7 milyon varil petrol kaybına neden oldu.