Dünya

Arama izni ortaya çıkardı: Trump, potansiyel Casusluk Yasası ihlallerinden soruşturuluyor

FBI, pazartesi günü eski ABD liderinin evini basıp kutularca belgeye el koymuştu

13 Ağustos 2022 08:12

Eski ABD başkanı Donald Trump'ın evine yapılan baskında kullanılan arama emri, tartışmalı liderin potansiyel olarak Casusluk Yasası'nı ihlal etmekle suçlandığını gösterdi. 

Arama emrine göre Trump, adaletin uygulanmasını engellemek ve federal devlet belgelerini yok etmekten de soruşturuluyor. 

The Guardian'ın içeriğini doğruladığı arama emrine göre FBI, pazartesi günü Mar-a-Lago'daki eve yaptıkları baskında Trump'ın bazıları en üst düzey seviyede gizli olan belgelere yanlış muamelede bulunduğuna dair kanıt bulmaya çalıştı. 

Arama izninin aynı zamanda federal ajanlara, Casusluk Yasası'yla ilgili soruşturma için önemli olabilecek materyallere el koyma izni verdiği görüldü. Casusluk Yasası, ABD'ye zarar verebilecek veya bir hasım ülkeye destek sağlayabilecek nitelikteki belgelerin izinsiz alınmasını yasaklıyor.

Casusluk yasasından suçlu bulunanlar 10 yıla kadar, adaletin engellenmesinden suçlu bulunanlar da 20 yıla kadar hapis cezası alabiliyor

Trump'ın evine yapılan FBI baskını

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Florida’da bulunan Mar-a-Lago malikanesi, 8 Ağustos sabahı FBI ajanları tarafından düzenlenen baskınla aranmıştı.

Trump, yazılı açıklamasında, "Florida, Palm Beach'teki güzel evim Mar-A-Lago su anda kuşatma altında, büyük bir FBI ajanı grubu tarafından baskın yapılıp işgal edildi, bu milletimiz için karanlık bir zamandır. Daha önce hiçbir ABD başkanının başına böyle bir şey gelmedi.” ifadelerini paylaşmıştı.

Yaklaşık 40 FBI ajanının 9 saatten fazla süren aramasında Mar-a-Lago’dan 12 kutu kanıt toplandığı haberlere yansımıştı.

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland de perşembe bu konuda ilk defa açıklama yaparak, FBI ajanlarının Trump’ın malikanesine düzenlediği baskını kendisinin onayladığını söylemiş, kamuoyunda süren tartışmalar üzerine olayın daha net anlaşılması için Adalet Bakanlığının arama emri ve el konulan malzemelerle ilgili gizliliğin kaldırması talebiyle Florida bölge mahkemesine başvuruda bulunduklarını duyurmuştu.

Trump da yaptığı açıklamada, arama emrinin kamuoyu ile paylaşılmasına karşı olmadığını belirtmişti.