Gündem

Antalya'daki orman yangını 24 saati geçti: 1 ev yandı, 17 ev boşaltıldı; İHA'lar devrede

17 Eylül 2023 12:58

Güncelleme: 18 Eylül 2023 09:23

Antalya'nın Alanya ilçesinde çıkan orman yangınına, gece saatlerinde de havadan ve karadan müdahale edildi. Orman yangını 24 saatten fazladır sürüyor. 

Yangını duyunca 40 kilometre uzaklıktaki Sapadere Mahallesi'nden gelen Sefa Ünal da arkadaşının evinin yanmaması için mücadele ettiklerini vurguladı. Ünal, "Alevlerin eve ulaşmasını engelledik. Su doldurup alevlere döktük. Duman da alevler de çok yoğundu. Ben daha önce Sapadere, Manavgat ve Gündoğmuş yangınlarında da gönüllüydüm, tecrübeliyim."

Alanya'ya bağlı Dim Barajı mevkiinde saat 12.00 sıralarında orman yangını çıktı. Dumanın fark edilmesi üzerine bölgeye hızla ekipler yönlendirildi. Yangın bölgesine ulaşan ekipler karadan ve havadan söndürme çalışmalarına başladı. 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Yumaklı, "Antalya, Alanya'daki orman yangınına; 10 uçak, 11 helikopter, 54 arazöz, 4 iş makinesi, 363 personel sevk edildi. Yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahalemiz aralıksız sürüyor" dedi. 

Yangından 190 hektarlık alanın etkilendiğini söyleyen Yumaklı, 1 evin yandığını, 17 evin de boşaltıldığını söyledi.

Yumaklı, rüzgarın yön değiştirmesinin müdahaleyi güçleştirdiğini ama yangının gücünün büyük ölçüde kırıldığını aktardı.

Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer, "Orman Genel Müdürlüğümüzün, belediyelerimizin ekipleri seferber olmuş durumda. Şu anda içinde bulunduğumuz alanda rüzgar yok ama 100 metre aşağıya veya yukarı gidildiğinde rüzgar dalgalanıyor. Rüzgarın dalgalanmasına göre ekipler değişiyor. Bütün ekiplerimizle müdahale devam ediyor. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı veya bir risk başvurusu gelmedi. Şu anda karadan, havadan çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.

Öte yandan bölgede konaklayan arıcılar da kovanlarının zarar görmemesi için bölgeden uzaklaştırıldı.

Bakan Yumaklı, Gazipaşa'daki İHA Komuta Kontrol Merkezi'ni ziyaret etti

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sıçrayan yangın bölgesinde incelemelerde bulundu.

Ekiplerden çalışmalar hakkında bilgi alan Yumaklı, alandaki çalışmaların ardından Gazipaşa ilçesine geldi. Bakan Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğünün Gazipaşa-Alanya Havalimanı'nda konuşlu olan İHA Komuta Kontrol Merkezi'ni ziyaret etti.

Bakan Yumaklı, yangın söndürme faaliyetlerinde yararlanılan İHA'lardan elde edilen görüntülerle ilgili bilgi aldı.