“Ankara ve Ankaralılar, uzun yıllardır 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamayı unutmuşlardı” desek yeridir.
Arada “yasak savma kabilinden” ya da “adet yerini bulsun” türünden kutlamalar oldu elbette.
Ama bu kutlamaların hiç biri, “AB’ye giriş adımı atılıyor” gerekçesiyle gündüz vakti yapılan havai fişek gösterisinin yanına bile yaklaşamadı.
Hele 15 Temmuz’dan sonraki süreçte özellikle milli bayramlardaki kutlamalar, deyim yerindeyse Ankaralılar’a ızdırap oldu hep.
Bu dönemde milli bayramlarda “kent içinde güvenlik önlemi alındığı” gerekçesiyle yapılan değişik uygulamalar, Ankaralıların tepkisini çekti.
Misal, milli bayramlarda Anıtkabir’in çevresine yerleştirilen Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait sarı hafriyat kamyonları.
Ata’nın huzuruna çıkan, O’na bağlılıklarını bildiren her yurttaşın veya ziyaretçinin “potansiyel tehlike” gibi görülmesinin verdiği havayla belediyenin sarı kamyonları Anıtkabir’in çevresine mevzilendi.
Kentin merkezinde yer alan Kızılay, TBMM çevresi, Anıtkabir, Bahçelievler, Çankaya, Dikmen, Kavaklıdere gibi ana ve ara arterlerde yine güvenlik gerekçesiyle yolların kesilmesi bir başka örnektir.
Sözünü ettiğimiz “Eski Ankara”, milli bayramlarda başkentlilerin bir araya getirilmemesi için özel düzenlemelerin yapıldığı bir kent görünümündeydi.
Sadece muhalefetin elindeki Çankaya ve Yenimahalle belediyeleri yaptıkları etkinliklerle biraz olsun “karamsar havayı” dağıtmayı başarabildiler.
23 Nisan’la başlayan, 19 Mayıs ve 30 Ağustos’la devam eden ve 29 Ekim’le nihayetlenen milli bayramlarda Ankaralılar, bayram coşkusunu yaşayamadı.
Milli bayramlara 2017’den itibaren 15 Temmuz’un eklenmesi, süreci değiştirmedi.
Ta ki, 31 Mart yerel seçimlerin sonuçlarına kadar…
* * *
31 Mart yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın değişmesi, başkentlilerin milli bayramlarda yeniden yıllar öncesinde kalan coşkuyu yaşamaya başlamasını sağladı.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunun ana muhalefet partisi CHP’ye geçmesiyle yavaş yavaş yeniden milli bayramlar hatırlanmaya başlandı.
Özellikle 24 yıl boyunca Ankara’yı yönettiği ifade edilen Melih Gökçek’in döneminde neredeyse sıfırlanan milli bayram kutlamaları, CHP’li Mansur Yavaş’ın bu koltuğa oturmasıyla yeni bir boyuta geçti.
25 yıl sonra bu şartlarda kutlanan ilk Cumhuriyet Bayramı’nda kentte yeniden heyecan vardı.
23 Nisan ve 19 Mayıs’ta Anıtkabir’i dolduran binlerce ziyaretçi, bu kez daha farklı bir Cumhuriyet Bayramı kutlaması için Ata’nın huzurundaydı.
31 Mart seçimlerinden sonraki ilk 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlaması, eskisine göre farklı bir atmosferde geçti.
Törenler nedeniyle kapatılan yollarda, yurttaşlar ellerinde bayraklarla yürüdüler. Daha rahat nefes alabildiler.
Başkan Mansur Yavaş liderliğinde Ankara Büyükşehir Belediyesi, uzun yıllardır görmediğimiz bir Cumhuriyet Bayramı kutlamasını gerçekleştirdi.
Eski Başkan Gökçek’in kente girişlerde yaptırdığı meşhur kapılara “Benim Adım Cumhuriyet ” ve “Bizim Adımız Cumhuriyet “ mesajları ve Atatürk’ün resminin bulunduğu kutlama pankartları asıldı.
Ayrıca, belediyenin tüm araçlarında Türk bayrakları asılmıştı.
Geçmişte halka korku salmak için kullanılan o sarı kamyonlarda Türk bayrakları asılıydı. Kimisi, hem bayrak, hem de balonlarla süslenmişti. Artık korkunç halleri kalmamıştı. Sadece trafik güzergâhlarının düzenlenmesinde görev verildi belediyenin hafriyat kamyonlarına.
Belediyeye ait otobüslerde ve temizlik araçlarında ve hatta özel halk otobüslerinde bile Türk bayrağını gördü Ankaralılar. Otobüslerin önünde “Bizim adımız Cumhuriyet” sloganı ve Atatürk’ün resminin yer aldığı pankartları görmek “Yeni Ankara”nın ilk sinyalleri oldu.
Yine Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Bulvarı’nda İçişleri Bakanlığı önünde büyük bir 29 Ekim takı kurdu. Kent merkezinde otobüs duraklarındaki panolarda ve duvar panolarında Atatürk resimleri ve Cumhuriyet Bayramı mesajları vardı.
Ankara’da resmi törenlerin yanı sıra yurttaşın sokakta kutlama yapmasını sağlayan aktiviteler de vardı. Büyükşehir’in yanı sıra CHP’li Çankaya ve Yenimahalle Belediyeleri’nin kutlamalarının yanında AKP’li Turgut Altınok ilçesi Keçiören’de, MHP’li Enver Demirel ise, Etimesgut’ta fener alayı düzenledi.
Bunlar, “Eski Ankara”da görülmeyen hareketlerdi.