Gündem

Ankara, İzmir ve İstanbul'da Suruç anmasına polis müdahalesi: Gözaltılar var

20 Temmuz 2022 18:39

IŞİD tarafından Şanlıurfa Suruç'ta katledilen 33 kişi için Ankara, İzmir ve İstanbul'da toplananlara polis sert müdahalede bulundu. Üç kentte de onlarca kişi gözaltına alındı. 

İstanbul 

 İstanbul Kadıköy’de düzenlenmek istenen anma etkinliğine polis müdahale etti. Onlarca kişi darp edilerek gözaltına alındı.

Terör örgütü IŞİD’in Suruç’ta, 20 Temmuz 2015 tarihinde düzenlediği canlı bomba saldırısında yaşamını yitiren 33 kişi, katliamın 7’nci yıl dönümünde yurdun çeşitli yerlerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

İstanbul’daki anma etkinlikleri kapsamında, katliamda yaşamını yitirenlerin mezarları ziyaret edildi. Suruç Aileleri İnisiyatifi, Kadıköy’deki Halitağa Caddesi’nde adalet nöbeti tuttu.

Katliamda yaşamını yitirenlerinin fotoğraflarının taşındığı anmada, “Kalplerimiz adalet için atsın” yazılı pankart açıldı.

Çerkes bayrağı, LGBTİ+ bayrağı ve katliamda hayatını kaybeden Koray Çapoğlu ile özdeşleşen Trabzonspor formasının da açıldığı anmada, “Suruç için adalet, herkes için adalet”, “Suruç’u unutma, unutturma” ve “Suruç’un hesabı sorulacak” sloganları atıldı. Nöbete Suruç aileleri, Cumartesi Anneleri, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP İstanbul İl Eş Başkanı İlknur Birol da katıldı.

Süreyya Operası önünde yapılması planlanan etkinlik öncesinde polis ekipleri, çevrede yoğun güvenlik önlemi aldı. Kadıköy’ün çeşitli yerlerinde bir araya gelenlere müdahale edildi. Onlarca kişi gözaltına alındı.

Polis, olaylar sırasında gazetecileri uzaklaştırdı. Bu yüzden gazetecilerle polis arasında tartışma yaşandı. Polisler bazı gazetecilere fiziksel müdahalede de bulundu.

 

Ankara

Suruç katliamında yaşamını yitiren 33 kişiyi yedinci yıl dönümünde Ankara Güvenpark’ta anmak isteyen bir gruba polis sert müdahale etti. Polis anmaya gelen grubu gözaltına aldı. Güvenpark’a Gazi Mustafa Kemal Bulvarı tarafından gelmek isteyen bir başka grup da yürüyüş yapmalarına izin verilmeden gözaltına alındı.

 

İzmir

İzmir'de eylem yapan grup Gündoğdu Meydanı'na sloganlar atarak yürümek isteyince polis müdahalesiyle karşılaştı. Barikatı aşmak isteyen kalabalığa biber gazı sıkıp TOMA ile müdahale eden polis 19 kişiyi gözaltına aldı. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 2015 yılında IŞİD teröristinin kendisini canlı bomba olarak patlatmasıyla hayatını kaybeden 33 kişi İzmir'de anıldı.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve bir grup yurttaş "Suruç için adalet, herkes için adalet" yazılı pankart açıp, "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP", Katillerden hesabı gençlik soracak" sloganları attı.  Eylemde bir dakikalık saygı duruşu yapılırken, hayatını kaybedenlerin isimleri okundu. Grup, basın açıklaması sonrası Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nden Gündoğdu Meydanı'na sloganlar atarak yürümek istedi. Yürüyüşe izin vermeyen polis barikat kurarken gerginlik arttı. Polise rağmen yürümek isteyen grup biber gazlı müdahale ile karşılaştı. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ile HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da arbedenin ortasında kaldı.