Gündem

Ankara’da Boğaziçi Üniversitesi protestosu davası: 13 beraat

28 Mayıs 2024 12:01

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanan Melih Bulu'ya tepki amacıyla Ankara'da düzenlenmek istenen basın açıklamasında gözaltına alınan 13 kişi hakkında açılan dava sonuçlandı. Ankara 7. Asliye Ceza Mahkemesi, tüm sanıkların beraatine karar verdi.

Davanın dokuzuncu duruşmasında, "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlamalarıyla yargılanan sanıklar ve avukatları hazır bulundu. Savcılık, 13 kişinin toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefet etmekle cezalandırılmasını talep ederken, iki kişinin direnme suçlamasından beraatini istedi.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nden Hayri Demir'in haberine göre, sanıkların avukatları savcının görüşüne karşı, müvekkillerinin henüz basın açıklamasına katılmadan gözaltına alındıklarını ve darp edildiklerini savundular. Avukat Ümran Hakverdi, sanıkların Anayasa ile güvence altına alınmış olan ifade özgürlüğü haklarını kullanmak isterken ihlallere maruz kaldıklarını belirtti ve beraatlerini talep etti.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Murat Yılmaz da müvekkillerine yöneltilen suçlamaların yasal unsurlarını taşımadığını, Ankara'da olağanüstü hâl dönemi ve sonrasında keyfi olarak basın açıklamalarının engellendiğini ifade etti. Avukat Eren Gönen ise, müvekkillerinin polis tarafından uyarı yapılmadan gözaltına alındıklarını söyledi.

Mahkeme, yapılan savunmalar ve delillerin değerlendirilmesi sonucunda, suçlamalara yasal dayanak bulunamadığı gerekçesiyle tüm sanıkların beraatine karar verdi