Gündem

Ankara Adliyesi’nde açılan Kur'an kursuna ilişkin Başsavcısı Ahmet Akça hakkında yapılan şikâyet, HSK tarafından işleme konmadı

Şikâyeti yapan avukat, karara, "Kurulunuza güvenemiyorum ve saygı duyamıyorum" diyerek tepki gösterdi

23 Mayıs 2023 10:28

Ankara Adliyesi’nde Kuran kursu açılması nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Akça hakkında yapılan şikâyet, bir yıl sonra Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nca işleme konulmadı. Şikâyeti yapan ve yeniden inceleme isteminde bulunan Avukat İsmail Sami Çakmak, “Kurulunuza güvenemiyorum ve saygı duyamıyorum çünkü laik Türkiye Cumhuriyeti’nin HSK’sından laikliği hiçe sayan böyle bir karar beklemiyordum” diyerek tepki gösterdi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Ankara Adliyesi’nde 2022 yazında açılacağının açıklamasının ardından barolar ile Adalet Bakanlığı’nı karşı karşıya getiren ve “çalışanları ayrıştıracağı, fişleyeceği” gerekçesiyle tepkilere neden olan yaz Kur'an kursuna yönelik suç duyurusuna, bir gün sonra takipsizlik verildi. Bunun üzerine konu, Haziran 2022’de HSK’ya taşındı. Avukat Çakmak, Akça’yı, “Anayasayı ortadan kaldırmaya çalışmak”, “görevi kötüye kullanmak”, “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engellemek” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılamak” suçlarını işlediği gerekçesiyle HSK’ya şikâyet etti.

Kursun, “fişlenme-dışlanma korkusunu ve tehdidini beraberinde getirdiğini” kaydeden Çakmak, durumun, “demokratik, laik ve sosyal hukuk devletine ve devletin geleceğine yönelik vahim bir kalkışma ve tehdit olduğunu” vurguladı.

Şikâyeti yaklaşık 1 yıl sonra karara bağlayan HSK, şikayetin işleme konulmamasına hükmetti. Gerekçesi ise açıklanmadı. Çakmak, karara itiraz etti.