Gündem

"Ani hava değişimleri iklim krizinin bir göstergesi"

Uzmanlar dünya sıcaklığının artacak olmasının 'kavrulacağız' anlamına gelmediğine değindi

17 Temmuz 2019 16:48

Temmuz ayının ortalarında olmamıza rağmen hava sıcaklıklarındaki ani düşüş ve sağanak yağışlar meydana geliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, batı kesimlerde hava sıcaklığının 4 ila 8 derece daha azalacağını duyurdu.  Bu durumu iklim kriziyle ilişkilendiren uzmanlar açıklamada bulundu.

BirGün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre, hava durumundaki bu ani değişimlerle ilgili  Meteoroloji Mühendisleri Odası İstanbul Avrupa Yakası Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Deniz Demirhan Barı “Artık tatlı tatlı yağan yağmurlar geride kaldı” dedi.

"Bu kadar şiddetli yağmurlar normal değil"

Güney Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara’nın bir kısmı bugün kuvvetli ve sağanak yağışın etkisi altında olması bekleniyor. Yağışlı hava bu akşam sona erecek.

Yrd. Doç. Dr. Barı, yaptığı açıklamada havadaki ani değişimlerin iklim krizinin bir göstergesi olduğunun altını çizerek “Lokal ve kuvvetli yağışlar aslında iklim değişiminin bir etkisi. İklim değişimiyle beraber 30 yıl içinde Dünya’nın ısısında 1 derecelik artış var artık bu kaçınılmaz bir gerçek. Dünya ısındaki artış sıcaklardan kavrulacağız anlamına gelmiyor. Aksine böyle kuvvetli yağışlarda ve ani hiç beklenmedik lokal, sel tehlikesini de beraberinde getirecek yağışlar olacak. Artık tatlı tatlı yağan yağmurlar geride kaldı. Çok miktarda, ani, sağanak ve kuvvetli yağışlara maruz kalıyoruz. Temmuz ayında yağış normal ama yağışların bu kadar kuvvetli olması ve sele dönüşmesi normal değil. Bunun iklim değişikliğiyle ilgilisi var” ifadelerini kullandı.