Gündem

Anayasa Mahkemesi öğretmenleri haklı buldu: Polisin müdahalesi ile gösteri hakkı engellendi

22 Ekim 2019 11:04

Anayasa Mahkemesi, 2013 yılında öğretmenler günü öncesinde Ankara’da düzenlenen protesto gösterisinde polisin attığı gaz kapsülü nedeniyle ayağından yaralanan ve TOMA’dan sıkılan tazyikli su nedeniyle baygınlık geçiren öğretmenlerin şikayetini haklı buldu. Anayasa Mahkemesi, polisin orantısız müdahalede bulunduğunu ve bu nedenle eylemcilerin gösteri ve yürüyüş haklarının engellendiğini belirterek başvuruyu haklı buldu. 2 bin 700 TL’lik yargılama giderlerinin öğretmenlere ödenmesine karar verildi.

Eğitim Sen, öğretmenler günü nedeniyle 23 Kasım 2013’te Ankara’da eylem kararı aldı. Sendika öncülüğünde Tandoğan meydanında toplanan öğretmenler, Kızılay’a kadar yürüdü. Göstericileri, Kızılay Meydanı’nda polis barikatları karşıladı. Polis, amaçlarının, “Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yapmak” olduğunu ifade eden öğretmenlere geçiş izni vermedi. Öğretmenler Bakanlık önüne yürümekte ısrar edince polis TOMA ve göz yaşartıcı kapsüllerle müdahale etti.

Polis müdahalesinde yaralananlar oldu

Eylemciler arasında bulunan Eğitim Sen üyesi C.B. ve Y.Ş. polisin kullandığı orantısız güç nedeniyle ağır yaralandı. C.B., ayağına isabet eden gaz kapsülü nedeniyle yaralanırken Y.Ş., TOMA’dan sıkılan tazyikli su nedeniyle baygınlık geçirdi. Yaralanan öğretmenler, Çankaya Polis Merkezi’ne giderek şikayetçi oldu.

Demokratik hak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yaşananlara ilişkin soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, aralarında C.B. ve Y.Ş.’nin de olduğu 17 kişi hakkında, “Toplantı ve Yürüyüş Kanunu”na muhalefet suçlamasıyla adli işlem yapıldı. C.B. ve Y.Ş. ifadelerinde, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle MEB önünde basın açıklaması yapmak istediklerini ve bunun demokratik hakları olduğunu söyledi.

Gösteri ve yürüyüş hakkı ihlal edildi

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, öğretmenlerin şikayetine ilişkin kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar verdi. Öğretmenlerin karara itiraz için başvurduğu Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği de itirazı reddetti. Öğretmenler bunun üzerine AYM’nin yolunu tuttu. Anayasa Mahkemesi, polisin orantısız müdahalede bulunduğunu ve bu nedenle eylemcilerin gösteri ve yürüyüş haklarının engellendiğini belirterek başvuruyu haklı buldu. 2 bin 700 TL’lik yargılama giderlerinin öğretmenlere ödenmesine karar verildi.