Gündem

Anayasa Mahkemesi'nden Eren Erdem için "ihlal" kararı: Tutuklanmayı gerektirir hukuki durum yoktu

19 Haziran 2020 02:07

T24 Ankara

Anayasa Mahkemesi, Karşı gazetesinde çalıştığı dönemde, 17-25 Aralık soruşturmaları ile ilgili gizli bilgi ve belgeleri edindiği gerekçesiyle tutuklanan ve 1 yılı aşkın süre cezaevinde kalan eski CHP Milletvekili Eren Erdem'in bireysel başvurusuyla ilgili olarak hak ihlali kararı verdi. Yüksek Mahkeme, Erdem hakkındaki tutuklama gerekçelerinin yerinde olmadığına, tahliyesinden aylar sonra karar verdi. Mahkeme, Erdem'e, 30 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti.

Erdem hakkında 2014'te açılan soruşturma, milletvekilliğinin sona ermesinden sonra, 2018'de iddianameye dönüştürülmüştü. Erdem, 29 Haziran 2018'de tutuklanmış, 7 Ocak 2019'da tahliye edilmiş, ardından yeniden tutuklanarak, yaklaşık 11 ay daha cezaevinde kalmıştı.

Anayasa Mahkemesi, Erdem'in tutuklanmasıyla ilgili bireysel başvurusunu tahliyesinden aylar sonra değerlendirdi. Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kararda, ortaya konulan kanıtların tutuklamayı gerektirir nitelikte olmadığı, Erdem'in kaçma şüphesi olduğuna yönelik kuvvetli bir gerekçe ileri sürülemediği kaydedildi. Bu nedenle, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlal edildiği vurgulandı. Tutuklama sona erdiği için, telafisi mümkün olmadığından, Erdem'e 30 bin lira tazminat ödenmesi kararlaştırıldı.