Gündem

Anayasa Mahkemesi'nden Barış Yarkadaş kararı: Basın ve ifade özgürlüğü ihlal edildi

Yarkadaş, Gerçek Gündem haber sitesine gelen erişim engeli kararı sonrasında Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu

15 Mayıs 2019 13:43

CHP 26. Dönem İstanbul Milletvekili, gazeteci Barış Yarkadaş’ın Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuru sonuçlandı. Yarkadaş’ın kullandığı, aynı zamanda Gerçek Gündem haber sitesinin de Twitter hesabı olan @gerçekgundemcom’dan yaptığı paylaşıma erişim engelleme kararı getirilmesinin, ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmedildi.

bianet'in haberine göre AYM, erişim engelleme kararıyla, Anayasa'nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğü ile 28. maddesinde güvence altına alınan basın özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Ayrıca, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için, kararın yeniden yargılama yapılmak üzere İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliğine gönderilmesine hükmedildi.

AYM’den “kişilik haklarına müdahale” değerlendirmesi

AYM’nin 17 Nisan 2019 tarihli kararı bugünkü Resmi Gazete’de yayınlandı.

Gerekçeli kararda, “erişimin engellenmesi kararı verilmesi için gösterilen gerekçeler ilgili ve yeterli kabul edilemez” dendi.

Anayasa Mahkemesi ayrıca, erişim engelleme kararının hangi durumda verilebileceğini yazdı:

“Çelişmesiz bir dava sonucunda yayın içeriğine erişimin engellenmesi kararı verilebilmesinin ancak hukuka aykırılığın ve kişilik haklarına müdahalenin ilk bakışta anlaşılacak kadar belirgin ve zararın süratle giderilmesinin zaruri olduğu hallerde mümkün olduğu hatırlanmalıdır.” 

Barış Yarkadaş: Çok geç gelen adalet...

Karara ilişkin haberi Twitter'dan paylaşan Yarkadaş, "Sulh Ceza Hakimliği'nin 300'e yakın gazetecinin tweetine koydurduğu erişim engeline itiraz etmiş, konuyu AYM'ye taşımıştım. Avukat arkadaşım Ertuğrul Aydoğan, bu sabah alttaki kararı gönderdi. BEŞ YIL sonra, haklarımın ihlal edildiğine karar vermiş AYM... Çok geç gelen adalet..." değerlendirmesinde bulundu.

Ne olmuştu?

Dönemin Radikal gazetesinde, 27 Temmuz 2014’te “Paralel Operasyon Hakimi: Selam Dosyasında İmzam Var” başlıklı bir haber yayımlandı.

Yarkadaş bu haberi Gerçek Gündem haber sitesinden “Paralel Hakimi: Dinlemelerde İmzam Var” başlığı ve “22 Temmuz soruşturmasının hakiminden ilginç itiraf” yorumuyla birlikte sosyal medya hesabında paylaştı.

Haberde ismi geçen hakim, Yarkadaş’ın sosyal medya paylaşımının URL hesabına erişimin engellenmesini talep etti.

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği de 15 Ocak 2015’te haber içeriğine erişimin engellenmesine karar verdi.

Mahkemenin gerekçeli kararında şu ifadeler yer aldı:

“Haber içeriklerinin talep edenin olumsuz etkilenerek kişilik hakları ve itibarının ihlal edildiği görülmekle; talebin haklı olduğu anlaşıldığından 06/02/2014 tarih ve 6518 sayılı yasanın 93. Maddesi ile değişik 5651 Sayılı Yasanın 9.-(3),(4), maddesi uyarınca talebin kabulü ile söz konusu habere erişimin engellenmesine karar verilerek hüküm kurulmuştur.”

Yarkadaş bu karara itiraz etti ancak itirazı İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğince reddedildi. Yarkadaş da AYM’ye başvurdu.