Dünya

Amazon yağmur ormanlarında devasa antik kentler ortaya çıkarıldı

15 Ocak 2024 15:07

T24 Dış Haberler

Amazon yağmur ormanlarının derinliklerinde çalışan arkeologlar, geçmişi 2 bin 500 yıl öncesine dayanan geniş bir şehir ağı keşfetti.

Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, And Dağları'nın doğu eteklerinde, Upano Vadisi'nde geniş caddeler ve uzun, düz yollar ile oldukça yapılandırılmış yerleşimler bulundu. Amazon'da şu ana kadar inşa edilmiş ve kazılmış en eski ve en büyük kentsel yapı ağının keşfi, Fransa, Almanya, Ekvador ve Porto Riko'dan gelen ekibin bölgede yirmi yıldan fazla süren araştırmalarının sonucu. 

Araştırmanın baş yazarı, arkeolog ve Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nde (CNRS) Araştırma Direktörü Stéphen Rostain, keşfi "inanılmaz" olarak nitelendirdi.

Araştırmada, kalın ağaç gölgeliklerinin altındaki yapıları tespit etmek için lazer ışığı ile ışık algılama ve mesafe belirlemeye yarayan, LIDAR adı verilen bir uzaktan algılama yöntemi kullanıldı. Rostain, 3 bin yıl önce burada yaşayan ilk insanların küçük ve dağınık evlere sahip olduğunu söyledi.

LiDAR'dan elde edilen veriler, araştırılan 600 kilometrekarelik (232 mil kare) alanın güney yarısında 6 binden fazla platformu ortaya çıkardı. Çalışma verilerine göre platformlar çoğunlukla dikdörtgen şeklinde, ancak birkaçı dairesel ve yaklaşık 20 metre x 10 metre (66 fit x 33 fit) ölçülerinde.

Yerleşim yeri olduğu tahmin edilen en az 15 kompleks keşfedilirken, ekip ayrıca çok daha büyük platformlara sahip, törensel bir işlevi olduğu düşünülen anıtsal kompleksler de keşfetti. Bazı yerleşim yerleri hendeklerle korunurken, bazı büyük komplekslerin yakınında yollarda engeller vardı. Araştırmacılar, bunun, yerleşim yerlerinin dışarıdan veya gruplar arasındaki gerilimden kaynaklanan tehditlere maruz kaldığını gösterdiğini söyledi. En izole komplekslerin bile patikalarla ve  geniş bir ağla birbirine bağlı olduğu açıklandı. 

Ekip, kompleksler arasındaki boş tampon bölgelerde drenaj alanları ve teraslar gibi arazi işleme özellikleri buldu. Araştırmaya göre bunlar bir patika ağına bağlı. 

"Bu nedenle buna bahçe şehirleri adını veriyorum" diyen Rostain şunları ekledi: "Bu, Amazon hakkındaki paradigmamızda tam bir devrim. Yağmur ormanlarındaki tüm yerlilerin, ormanda kaybolup yiyecek arayan yarı göçebe kabileler olmadığını düşünmeliyiz." dedi.

Şehirlerin genel organizasyonu o dönemde "ileri mühendisliğin varlığını" akla getirirken Rostain, Kolomb öncesi Amazon'u herkesin faaliyetlerle meşgul olduğu bir "karınca yuvası gibi" hayal etmemiz gerektiğini söyledi.