Ekonomi

Alt ve orta gelirlilere yönelik konut üretimi artabilir

Sektör temsilcileri orta ve alt gelir grubuna yönelik artırılması için 6 ila 12 ay süre gerektiğini belirtti

30 Haziran 2022 11:03

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) konut kredilerine getirdiği kısıtlamayla, üretimin alt ve orta grup inşaatlara yönelebileceği belirtiliyor.

Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, "Şu andaki yüzde 90’a varan kredi teşvikleriyle orta ve alt gelir gurubuna yönelik üretimin artırılması hedefleniyor. Dolayısıyla bu alana bir kayma olur. Burada daha küçük daireler öne çıkacak. Şirketler, maliyetleri düşürmek ve belli limitler içinde kalmak için projelerini gözden geçirecek. Ancak projelerin revize edilmesi ve yeni projeler için de en az 6 ay ila 1 yıl arasında bir süreye ihtiyaç var” yorumunda bulundu.

BDDK'nın konut kredilerine ilişkin yeni uygulaması kapsamında; fiyatı 10 milyon TL'nin üstünde olan konutlara kredi verilmezken, fiyatı 5 ila 10 milyon TL olan A enerji sınıfı yeni konutlarda 3.5 milyon lira, ikinci el konutlara ise 2.5 milyon TL kredi imkanı sağlanacağı belirtildi.

Düzenlemede fiyatı 2 milyon TL’nin altında kalan yeni konutlara verilen destek ise artırıldı. Birinci el konutlarda verilen kredi desteğinin yüzde 90’a çıkarılmasıyla sektörde ikinci yarıdan itibaren üretimin alt ve orta gelire yönelik projelere kayabileceği ifade ediliyor.