Dünya

Almanya ve Fransa, ulusal müze koleksiyonlarındaki Afrika mirası eserlerin kaynağını araştıracak

Araştırma için 2.1 milyon euro fon oluşturuldu

20 Ocak 2024 12:13

T24 Dış Haberler

Almanya ve Fransa, ulusal müze koleksiyonlarındaki Afrika mirası nesnelerin kökenini daha fazla araştırmak için ortaklaşa 2.1 milyon euro harcayacak. 

Fon, Sahraaltı Afrika'nın herhangi bir yerindeki objeler üzerinde yapılacak araştırmaları finanse etmek üzere oluşturuldu; ancak önceliğin Togo ve Kamerun gibi Fransa ve Almanya tarafından sömürgeleştirilmiş ülkelere verilmesi bekleniyor.

Fonları yönetecek olan Berlin'deki Fransız-Alman araştırma merkezi Centre Marc Bloch'ta araştırmacı olan Julie Sissia, "Bu deneysel bir fon" dedi.

Almanya'nın kültür ve medyadan sorumlu federal komisyon üyesi Claudia Roth, Fransız-Alman projesinin lansmanında yaptığı açıklamada, "Programın başlaması, sınırlar ötesi ve bilim ile kültür arasındaki işbirliklerinin bu gibi önemli projeleri mümkün kıldığını ve bu gibi zorlu zamanlarda çok ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor" dedi.

Ne olmuştu?

Afrika mirası eserlerin iadesine ilişkin Avrupa çapındaki tartışma, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 2017 yılında sömürgeci Fransa tarafından yağmalanan Afrika'nın kültürel mirasının bir kısmını iade etmek için "mümkün olan her şeyi yapacağını" açıklamasıyla başlamıştı.

Fransa 2021 yılında 26 eseri Benin'e iade etti ancak son yıllarda bu çabalar kesintiye uğradı. Yurtdışında yağmalanan kültürel varlıkların iadesine ilişkin 2023 yılı sonunda parlamentodan geçmesi beklenen bir yasa muhalefet tarafından engellenmişti. 

Kasım 2022'de bir Alman vakfı, Benin bronzları olarak bilinen eserlerin ilk kapsamlı veri tabanının başlatılmasını finanse etmişti ve bir yıl sonra Almanya Dışişleri Bakanı 21 bronz eseri Nijerya'ya fiziksel olarak iade etmişti.