Dünya

Almanya'da döner krizi: Fiyatları "kesemeyen" Başbakan Scholz, yüksek ateşte

Aşırı sağcı Die Linke partisi, döner için fiyat sınırlaması getirilmesini ve her eve günlük döner kuponu verilmesini öneriyor

07 Mayıs 2024 08:47

T24 Dış Haberler

Döner fiyatlarının yükselmesi, Almanya'da enflasyonun vurduğu ve ülkenin en sevilen yemeklerinden biri olan dönerin uygun fiyatlı kalmasını sağlayacak bir devlet sübvansiyonu programına yönelik çağrıların artmasına neden oldu. Politikacılar da seçmenlerle kapı kapı dolaşarak yaptıkları görüşmelerde bu konuyu sık sık gündeme getiriyor.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'a halk buluşmasında kebap fiyatları sık sık soruluyor. Scholz artışın artan ücret ve enerji maliyetlerinden kaynaklandığını açıklamak için sosyal medyada bile paylaşımda bulundu. "Gittiğim her yerde, özellikle de gençlerden, döner için bir fiyat freni olup olmayacağının sorulması oldukça çarpıcı" dedi.

Aşırı sol Die Linke partisi, parlamentoya sunmak istediği bir öneride, yüksek kiraları kontrol etmek için ülkenin bazı bölgelerinde uygulamaya konulan fiyat sınırlamasına benzer bir "Dönerpreisbremse" ya da döner kebap fiyat sınırlaması getirilmesi çağrısında bulundu. Dernek, sadece iki yıl önce 4 Euro olan döner fiyatlarının bazı şehirlerde şimdiden 10 Euro'ya yükseldiğini belirtiyor.

Parti, her eve günlük döner kuponu verilmesini öneriyor.

Almanya'da döner satışlarının yılda 7 milyar Euro'ya ulaştığı tahmin ediliyor. 

Die Linke, ülkede her yıl tüketilen tahmini 1,3 milyar döneri temel alarak böyle bir sübvansiyon programının yıllık 4 milyar Euro'ya mal olacağını hesapladı.

"Putin'le konuşun, 4 Euro ödemek istiyorum"

Bir etkinlikte genç bir Alman Türk'ün "Ben 8 Avro ödüyorum... Putin'le konuşun, 4 Euro ödemek istiyorum" diyerek yaklaştığı Scholz, serbest piyasa ekonomisinde "uygulanabilir olmadığı" gerekçesiyle fiyat kontrollerini reddetti.

Sosyal medyadaki tepkiler arasında bazı gençler, Scholz'un selefinin başbakan olarak "döneri kontrol altında tuttuğunu" savunarak Angela Merkel'in geri dönmesi çağrısında bulundu.