Dünya

Almanya Başbakanı Scholz: Wagner ayaklanması Putin'i zayıflattı

"Otoriter güç yapısında çatlaklar olduğunu gördük"

29 Haziran 2023 07:19

T24 Dış Haberler

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, paralı asker grubu Wagner'in geçen hafta ayaklanmasının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in otoritesini zayıflattığını ifade etti.

Alman kamu yayıncısı ARD'ye bir saat süren bir söyleşi veren Scholz, "Putin'in artık daha zayıf olduğuna inanıyorum" dedi.

Scholz, "Yaşananlar otokratik güç yapısında çatlaklar olduğunu ve Putin'in koltuğuna istediği derecede hakim olmadığını gösteriyor" diye konuştu.

Alman lideri, Putin'in ne kadar daha görevde kalacağı ile ilgili spekülasyon yapmak istemediğini; Batı'nın Ukrayna'ya verdiği desteğin amacının Moskova'da rejimi değiştirmek değil, Kiev'in kendisini korumasını sağlamak olduğunu belirtti. 

Çarşamba günü verdiği söyleşide Scholz, Wagner ayaklanmasının Rusya'nın içeride yaşadığı güç mücadelesinin bir ayağı olduğunu ve Batı'nın bunun parçası olmadığını ifade etti.

Alman lider, Rusya-Ukrayna savaşında başarılı barış görüşmeleri yapılması için Rusya'nın askerlerini Ukrayna'dan çekmesi gerektiğini vurguladı.

Putin de çarşamba günü Dağıstan bölgesinde halk karşısına çıktı. Müslümanların ağırlıklı olarak yaşadığı Derbent kentinde insanların Kurban Bayramını kutlayan Putin, destekçilerini öptü, onlarla fotoğraf çektirdi ve el sıkıştı.