Dünya

Almanya Başbakanı Scholz: Rusya'nın nükleer silah kullanma riski azaldı

08 Aralık 2022 13:28

T24 Dış Haberler

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna’da süren savaşta Rusya’nın nükleer silah kullanma riskinin, “şu an için zayıfladığını” söyledi.

BBC’de yer alan habere göre, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, uluslararası toplumun nükleer konusunda, 'kırmızı çizgi' çektiğini belirterek, “Rusya, nükleer silah kullanma tehdidini bıraktı” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çarşamba günü yaptığı açıklamada Moskova’nın, ancak “karşılık” durumunda nükleer silahlara başvuracağını söylemişti. 

Scholz, katıldığı söyleşide Çin’e yaptığı son ziyaretin nükleer gerilimin artışını durdurmaya yönelik katkısından bahsetti. Scholz, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile “nükleer silahların kullanılmaması gerektiği” konusunda fikir birliğine vardıklarını söyledi. 

Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un müzakerelere dönüldüğünde Rusya’ya güvenlik garantileri sunulması gerektiğine ilişkin sözlerini de şöyle değerlendirdi: 

"Şu an öncelik Rusya’nın savaşı bitirmesi ve askerlerini geri çekmesi. Tabii ki Avrupa’da silah kontrolü için Rusya’yla konuşmaya hazırız. Bunu savaştan önce teklif ettik ve bu pozisyon değişmedi.”