Dünya Basınında Bugün

Alman ordusu sızıntılarıyla ilgili "buzdağı" uyarısı; Trump oy pusulasında yer alacak; Gazze için baskı artıyor | Dünya Basınında Bugün

05 Mart 2024 09:15

T24 Dış Haberler

Berlin'in eski istihbarat şefi August Hanning'e göre Alman ordusundan sızıntılar buzdağının görünen kısmı olabilir. The Times'a göre artan İslamcı ve aşırı sağcılıkla mücadele etmek için Britanya'da hükûmet "aşırılık" tanımını değiştirmeye çalışıyor ancak bu tanımla eşcinsel evliliğe, kürtaja ya da trans haklarına karşı çıkan grupların yanlışlıkla cezalandırılabileceği endişeleri ortaya çıktı. ABD Yüksek Mahkemesi oy birliğiyle Donald Trump'ın 2024 başkanlık seçimleri için oy pusulasında kalmasına izin verdi ve ABD Kongre Binası sırasındaki davranışları nedeniyle göreve dönmesini engelleyen Colorado kararını bozdu. İsrail ile Hamas arasında Ramazan ayından önce varılması için uğraşılan ateşkes anlaşması için uluslararası baskı artarken müzakerelerde durma noktasına gelindi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, cezaevindeyken öldüğü duyurulan Rus muhalif Aleksey Navalni'nin geçen hafta toprağa verilmesinden bu yana mezarını ziyaret eden büyük kalabalıklar hakkında açıklamada bulundu. 

5 Mart 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | Alman ordusundan sızıntılar "buzdağının sadece görünen kısmı"

Berlin'in eski istihbarat şefi August Hanning'e göre Alman ordusundan sızıntılar buzdağının görünen kısmı olabilir. 

Hanning, Rusya'nın üst düzey Alman askeri yetkililerinin Ukrayna konusunda görüştüğü video görüşmesini yayımlamasının ardından daha fazla NATO sırrının tehlikeye girmiş olabileceğini söyledi. 


The Times | Britanya yeni "aşırılık" tanımı yapıyor; muhafazakârlar bölündü

Britanya'nın önde gelen gazetelerinden The Times'a göre artan İslamcı ve aşırı sağcılıkla mücadele etmek için hükûmet "aşırılık" tanımını değiştirmeye çalışıyor. Tanım, "başkalarının hak ve özgürlüklerine zarar veren bir ideolojiyi destekleyen herhangi bir grup ya da bireyi" kapsayacak şekilde güncellenmeye çalışılıyor. 

Ancak kabinede bu tanımla eşcinsel evliliğe, kürtaja ya da yeni transseksüel haklarına karşı çıkan grupların yanlışlıkla cezalandırılabileceği endişeleri ortaya çıktı. 


The Washington Post | Yüksek Mahkeme, Colorado kararını bozdu; Trump oy pusulasında kalacak 

ABD Yüksek Mahkemesi oy birliğiyle Donald Trump'ın 2024 başkanlık seçimleri için oy pusulasında kalmasına izin verdi ve ABD Kongre Binası sırasındaki davranışları nedeniyle göreve dönmesini engelleyen Colorado kararını bozdu. 

Yargıçlar, Anayasa'nın tek bir eyaletin bir başkan adayını ulusal görevden men etmesine izin vermediğini söyledi.

Mahkeme, ülke çapında göreve talip olan bir adayın aynı davranışa dayanarak bazı eyaletlerde uygunsuz ilan edilip diğerlerinde edilmemesi halinde kargaşa ve eyaletler arasında "kaotik bir yama" oluşacağı uyarısında bulundu.


Bloomberg | Baskılar artarken Gazze'de ateşkes görüşmeleri durma noktasına geldi

ABD, Mısır ve Katar; Hamas'ın rehineleri serbest bırakması karşılığında İsrail'in Gazze'deki çatışmalara ara vermesini ve Filistinli tutukluları serbest bırakmasını sağlamaya çalışıyor. Görüşmeler aynı zamanda Gazze'ye daha fazla yardım girmesini de amaçlıyor. 

İsrail, Hamas serbest bırakmayı planladığı İsrailli rehinelerin listesini verene kadar Kahire'ye müzakereci göndermeyeceğini açıklamıştı. 

Müzakereler Gazze'de açlığın şiddetlendiği ve Müslümanlar için kutsal olan Ramazan ayının başlamasına bir haftadan az bir süre kala gerçekleşiyor; uluslararası baskı da artıyor. 


The Moscow Times | Navalni'nin mezarını 23 bin kişi ziyaret etti; Peskov, "Söyleyecek bir şey yok" dedi

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, cezaevindeyken öldüğü duyurulan Rus muhalif Aleksey Navalni'nin geçen hafta toprağa verilmesinden bu yana mezarını ziyaret eden büyük kalabalıklar hakkında açıklamada bulundu. 

Ziyaretlerin, Rus muhalifin "önemli bir desteğe" sahip olduğunu gösterip göstermediği sorulan Peskov, "Bu konu hakkında fazla konuşmadık ve söyleyecek başka bir şeyimiz olmadığına inanıyoruz" dedi.

Mezarlığı şu ana kadar 23 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi.