Gündem

Ali Babacan: Gayrimenkul rantına karşı yasa tasarısı hazırladık, Erdoğan 'biz bunları yaparsak partime il başkanı bulamam' dedi

29 Temmuz 2022 21:47

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, katıldığı canlı yayında bakanlık yaptığı dönemde 'Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile anlaşamadığı konular' sorusuna yanıt verdi. Babacan, gayrimenkul rantına karşı yasa tasarısı hazırladıklarını ancak Erdoğan'ın tasarıyı engellediğini söyledi.

Karar TV canlı yayınında Taha Akyol ve Elif Çakır'ın sorularını yanıtlayan DEVA Partisi lideri Babacan, Erdoğan ile anlaşamadığı konuları anlatırken ranta karşı yasa tasarısının Erdoğan tarafından engellendiğini ifade etti. 

Babacan konu ile ilgili şöyle konuştu: "Ben defalarca söyledim, bu iş yanlış dedim. İmar rantları ile sanayi - inşaat dengesinin tekrar kurulması ile ilgili yasa tasarısı hazırladık. Ancak bunların hepsini bizzat Sayın Erdoğan kendisi engelledi. Biz bunları yaparsak partime il başkanı ilçe başkanı bulamam arkadaş dedi."

Babacan'ın şu ifadeleri kullandı:

"Ülkeye giren para gayrimenkul projelerine akıyor"

"2011-2012'de ülkeyi krizden hızlıca çıkarınca çok hızlı bir büyüme yaşandı, Türkiye'ye oluk oluk para akmaya başladı dünyanın her yerinden. O zaman da merkez bankaları çok büyük paralar bastı. Sermaye de akmaya başlayınca, baktık ki o para ve kaynaklar emsal değişikliği ile yapılan ve bir anda rant oluşturan gayrimenkul projelerine akıyor. 

"Arsa parası ödenmeden iki kat daha fazla inşaat yapılıyor"

Biz dedik ki, bakın bu yanlış. 30 yıllık sanayici bize gelip diyor ki, 30 yıllık sanayiciyim ama 3 yıldır gayrimenkul projesinde kazandığım parayı ben sanayide kazanamadım diyor. Çünkü orada büyük bir adaletsizlik ve haksızlık var. Arsayı alıyor Emsal-1, gidiyor Emsal-3 yaptırıyor. Arsa parası ödenmeden iki kat daha fazla inşaat yapıyorsunuz, 1'se 3 yapıyorsunuz. 10 katsa 30 kat yapıyorsunuz.

O aradaki arsa değerinin karşılığını da herkes paylaşıyor, kayıt dışı olarak. Bir sürü yolsuzluklar, şunlar bunlar... 

"Partime il başkanı ilçe başkanı bulamam arkadaş dedi"

Şimdi biz bununla da çok mücadele ettik hepsi kayıtlarda, basın arşivlerinde hepsi. Ben defalarca söyledim, bu iş yanlış dedim. İmar rantları ile sanayi - inşaat dengesinin tekrar kurulması ile ilgili yasa tasarısı hazırladık. Ancak bunların hepsini bizzat Sayın Erdoğan kendisi engelledi.

Ne dedi biliyor musunuz? Yolsuzluk mu var ki bunlarla uğraşıyorsunuz, biz bunları yaparsak partime il başkanı ilçe başkanı bulamam arkadaş dedi.